Utorak, 30 Srpanj 2019 13:32

Neće više biti Mlijeka i mliječnih proizvoda iz Zlatne doline

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

ZADRUGARI VLASNICI MLJEKARE BIZ DONIJELI ODLUKU O PRESTANKU POSLOVANJA  -

BUK – Neugodno je sve iznenadila odluka koju su donijeli prije dva dana Zadrugari – vlasnici Mljekare Biz, o prestanku poslovanja ove mljekare koja je počela kao privatna inicijativa prije 25 godina, a kasnije se zbog poteškoća u poslovanju transformirala u zadrugu. Vlasnici mljekare tada su postali proizvođači mlijeka, njih 20-tak koji su svoja potraživanja za otkupljeno mlijeko pretvorili u vlasničke udjele i još dodatno dokapitalizirali tvrtku s kreditom. Tada je s novim zamahom tvrtka krenula s pojačanom proizvodnjom, novi direktor Miroslav Kovač najavljivao otvaranje novih maloprodajnih objekata preko kojih su jedino i mogli doći do kupaca i urednog plaćanja. Podršku mu je tada dala i politika, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

IMG 2570Ubrzo smo s terena slušali o sasvim drugačijim potezima uprave i direktora, zatvorene su neke maloprodajne jedinice, kao prodajni objekt na tržnici u Osijeku, prodavaonica u gradu Požegi, što je sve bilo kontra najavljivanih poslovnih poteza. Posebna priča je bila da im u razvoju ne želi pomoći niti jedna banka, a iako se na dosta mjesta čita o otvaranju novih mljekara izgrađenih i poticanih sredstvima EU i Ministarstva poljoprivrede, ova mljekara nije uspjela očito ostvariti ni ta jeftina, bolje rečeno besplatna sredstva, za svoj razvoj. Nije uspjela naći niti poslovnog partnera s kojim bi se udružena borila na zahtjevnom tržištu.

Tako je još jedna lijepa priča o zadrugarstvu o kojemu se priča u dnevnoj i strateškoj politici, pala u vodu, no očito je da se netko u tome svemu nije najbolje snašao. Zadrugari su kad su već odlučili uložiti sredstva ipak trebali pronaći pravog menađera koji bi vodio posao i upravljao s njihovom imovinom. Ovako je ova priča dobila epilog, koji su mnogi već i prije najavljivali, jer je stručna ocjena ljudi iz sektora bila da što prije moraju naći svoju tržišnu nišu da mogu opstati i razvijati se. Njima očito nije išla na ruku niti odluka da se u sve škole uvede mliječni proizvod od lokalnih proizvođača, da javne ustanove poput bolnica, vrtića, staračkih domova mogu uzeti mliječne proizvode od domaćih proizvođača.

Zadrugari, tj. proizvođači mlijeka koji su do sada plasirali svoje mlijeko u Biz, vrlo brzo će se se snaći i pronaći nove otkupljivače mlijeka s kojima su i prije surađivali, jer trenutno Hrvatska proizvodi sve manje mlijeka, mljekara je sve manje i mlijeka se sve više uvozi. To je još jedna tužna priča neuspjeha hrvatske poljoprivrede, posebno kada je u pitanju mljekarski sektor, koji svoju bitku na tržištu gubi stalno od hrvatske samostalnosti i svaki dan proizvodi sve manje i manje mlijeka. Vjerojatno će netko i od mljekara smanjiti svoju proizvodnju ili od nje odustati, iako su to zadnji mljekari koji do sada nisu odustali i opstali su na selu Požeštine. Najviše će zapravo zatvaranje osjetiti 30-tak djelatnika mljekare koji će vjerojatno put Zavoda za zapošljavanje ili put pod noge u inozemstvo.