Srijeda, 24 Srpanj 2019 11:42

Svečano otvorenje Poduzetničkog inkubatora Lipik

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

LIPIK - Poduzetničkoj zoni II u Lipiku ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat svečano je otvorio Poduzetnički inkubator Lipik. Svrha Poduzetničkog inkubatora je poboljšanje dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima radi njihovog olakšanog rasta i razvoja. Vrijednost ovog projekta je 20.770.929,65 kuna, a financiran je kroz Program razvoja poslovne infrastrukture, KK.03.1.2.01. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 19.553.753,17 kuna.

Svečanosti otvorenja nazočni su bili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave s područja Požeško-slavonske županije, ali i susjednih županija, kao i brojni uglednici iz javnog, političkog i društvenog života Lipika te šire okolice.

Na samom početku svečanosti, lipički župnik vlč. Joze Zorića dao je blagoslov, a okupljenima se obratila voditeljica projekta Veronika Prhal, ujedno pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika koja je tom prilikom istaknula da je svrha projekta Poduzetnički inkubator Lipik razvoj nove poduzetničke poslovne infrastrukture koja će rezultirati privlačenjem novih investicija i stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima, kao i jačanjem gospodarskog razvoja grada Lipika i regionalne konkurentnosti.

Pročelnica je prilikom svojeg govora istaknula kako je Lipik grad koji je u 2017. godini povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika, a da stvari idu u dobrom smjeru pokazuje i činjenica kako je u protekloj godini upravo Lipik zabilježio najveći porast broja obrtnika u Republici Hrvatskoj, naglasila je.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana zahvalio je svima koji su bili uključeni u ovaj projekt i koji su ga pomogli. Ovom je prigodom napomenuo kako je Grad Lipik, kao i naša županija, a na posljetku i Republika Hrvatska jedno veliko gradilište.

- Svega toga ne bi bilo da nemamo podršku Vlade Republike Hrvatske, koja je usvojila okvire da bi uopće moglo doći do ostvarivanja ovakvih projekata, ali i naše Požeško-slavonske županije te svih onih kojima je jasno da samo zajedničkim radom možemo doći do rezultata - rekao je gradonačelnik te dodao kako Grad Lipik ima spremnih projekata u vrijednosti 800 milijuna kuna, a trenutno su u provedbi projekti čija vrijednost doseže do 100 milijuna kuna.

Gradonačelnik je naglasio i to da je Lipik jedan od rijetkih gradova koji je prošao na natječaju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te mu je dodijeljen iznos od 4.733.945,64 kuna bespovratnih sredstava za realizaciju ulaganja u projekt pod nazivom „Ulaganje u dovršetak izgradnje osnovne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Lipik 2“, a napomenuo je i to da je Lipiku uručena i Odluka o području za koje će se izraditi intervencijski plan u svrhu provedbe pripremnih aktivnosti za korištenje sredstava Europske unije, osvrnuvši se i na Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim su osigurana bespovratna sredstva za projekt Terme Lipik (Vila Zinke – interpretacijski centar, Narodne kupke i perivoj).

Nositelj ovog projekta je Grad Lipik, a partneri na projektu su Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. i Grad Pleternica, stoga se okupljenima obratila i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Gradonačelnica je rekla kako je potrebno ponavljati da nisu čelni ljudi jedinica lokalne samouprave oni koji otvaraju tvornice, zapošljavaju ljude, proizvode i plasiraju proizvode na tržište, nego da je to uloga poduzetnika, a stvaranje i poticanje povoljnog okruženja za stvaranje poduzetništva na svojem području jest uloga gradova i općina, što Grad Lipik izuzetno dobro radi.

Nakon gradonačelnice Jozić, okupljenima se obratio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. On se osvrnuo na činjenicu da je Lipik prije dvije godine povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika, kao i na to da je Požeško-slavonska županija prošle godine bila četvrta po povlačenju sredstava iz EU fondova, naglasivši kako je na to ponosan, kao što je i ponosan na razvojne agencije i njihove djelatnike s područja naše županije koji te projekte pripremaju.

Župan je iskazao zadovoljstvo ovim projektom koji će doprinijeti razvoju i grada Lipika i grada Pakraca pa tako i čitave županije te je ovom prigodom zahvalio svima prisutnima za potporu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat početkom kolovoza prošle godine položio je kamen temeljac za Poduzetnički inkubator Lipik, a danas, nepunih godinu dana kasnije, svečano ga je i otvorio.

On je naglasio kako Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva ima svoje partnerske institucije, poput Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU),   Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koje trebaju pridonijeti tome da Hrvatska ne bude samo destinacija sunca i mora te izvrsne turističke ponude, nego da bismo našu zemlju brendirali kao potentnu i potencijalnu investicijsku destinaciju za one investitore kakve si mi želimo.

- Za sve to potrebni su nam projekti koji će biti mozaik jedne gospodarske priče. Moramo stvoriti pretpostavke za to te izgraditi infrastrukturu, a gotovo pet milijuna kuna uložit ćemo i u dovršetak izgradnje osnovne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Lipik 2 kako bi i Poduzetnički inkubator, ali i svi poduzetnici koji se u njoj već nalaze, kao i oni koji će tek doći, stekli onakve komparativne prednosti kakve si želimo i da ovakvi prostori budu oaze poduzetništva i obrtništva - naglasio je ministar Horvat.

Nakon obraćanja uvaženih sudionika, uslijedio je obilazak novoizgrađenog Poduzetničkog inkubatora Lipik. Projektom Poduzetničkog inkubatora Lipik u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku razvit će se nova poduzetnička infrastruktura izgradnjom objekta neto površine 1936,99 m2 poslovnog prostora (s 5 proizvodnih prostora, 10 box ureda i informatičkom učionicom/salom za sastanke namijenjen poduzetnicima;) u funkciji potpore poduzetnicima početnicima i razvoja gospodarstva na području grada Lipika i okolice.

Nositelj ovog projekta je Grad Lipik. Partneri na projektu su: Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. i Grad Pleternica, a suradnici: Poduzetnički inkubator BIOS, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije- PANORA, Požeško-slavonska županija, Lokalna razvojna agencija- Poduzetnički centar Garešnica, Poduzetnički centar Pleternica.

Izvor: compas.com.hr