Ispiši ovu stranicu
Utorak, 23 Travanj 2019 10:22

Tvrtka Ember kamini snažno ulaže na području općine Velika

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PRIJE DVIJE GODINE U NAPUŠTENIM POGONIMA KRENULA NOVA PROIZVODNJA -

VELIKA – Prije dvije godine krenula je adaptacija i uređenje napuštenih pogona u industrijskoj zoni općine Velika i njihovo privođenje proizvodnji. U svemu se angažirala poznata poduzetnička obitelj iz Požege, obitelj Gorana Šutalo, a tvrtku „Ember kamini“ osnovali su Tihana i Josip Šutalo. Tvrtka danas u prvoj fazi radi u dvije hale, sa 54 djelatnika, no još se uređuju tri hale i spajaju u proizvodnu cjelinu koja će na kraju imati oko 10.000 kvadrata proizvodnih zatvorenog prostora. Ovo je za općinu Velika značajna proizvodnja i veliko zapošljavanje koje se tek očekuje u narednim mjesecima.

- Investicija u Ember kamine je oko 14 milijuna kuna, od same kupovine bivših hala Kamen Ingrada, do uređenja i opremanja za proizvodnju. Svi objekti su danas Josip Šutalolegalizirani, jer prije nisu bili, morali smo i otkupiti dio zemljišta od vlasnika na čijem zemljištu su hale izgrađene, jer su oni bili u inozemstvu, konkretno u Australiji, dobivene su i građevinske dozvole za dodatnu gradnju i povezivanje hala u proizvodnu cjelinu. Tvrtka danas proizvodi isključivo specijalne programe, vanjske i unutarnje roštilje, isključivo za Englesko tržište, proizvode se i specijalni štednjaci sa 97% iskoristivosti energenata, klasični sa rernom ali samo za poznatog kupca u Njemačkoj. To je specijalna proizvodnja koja se uklapa u proizvodnju Color grupe koja proizvodi dimovodne cijevi i sve vrste kamina. Ember proizvodi i vrtne garniture, stolove i klupe i termo beton – istakao je Josip Šutalo, koji je cijeli projekt prijavio i na EU natječaje, te je baš ovih dana dobio obavijest da će dobiti povrat investicije u iznosu 5,7 milijuna kuna.
Od prvog mjeseca sada nam je otišao treći izvoz u inozemstvo, i sada je to već uhodani posao. Sada se nastavlja izgradnja 2. faze za koju očekuju građevinske dozvole i uskoro proširenje kvalitetne proizvodnje za europsko tržište i nova zapošljavanja. – Naša politika je da prvo obučavamo ljude koji su nam potrebni u proizvodnom procesu, tek onda ih upućujemo u Goran Šutaloproizvodnju. Zauzeli smo stav da nećemo ići na uvoz radnika iz drugih zemalja, nego pokušati sve domaće resurse iskoristiti. Pošto nema školovanih kadrova koje mi trebamo, idemo prvo na obučavanje. To je jedan teži put, no nadam se da ćemo pronaći dovoljan broj radnika, za sada sve teže osiguravamo radnike za proizvodnju, no to je naš stav i za sada od njega ne odustajemo. Koliko radnike bude tako ćemo se i ponašati u proizvodnji – istakao je Goran Šutalo, koji kaže da volonterski prati proizvodnju i rad Ember kamina i svakako pomaže sinu da stasa u pravog gospodarstvenika.

Tvrtka Vinota ide prvo na gradnju bazena, a hotel je u 2. fazi

Druga tvrtka koja također posluje na području općine Velika je „Vinota“ a u vlasništvu je najmlađe iz obitelji Šutalo, Nikoline Šutalo. Tvrtka je u vlasništvu polu izgrađenog hotela iznad bazena u Velikoj, koji je kupljen od suda na javnoj dražbi. - Dani su u izradu novi projekti za dovršenje hotela, koji bi trebao dobiti još tri kata, imati na kraju 74 sobe i nekoliko apartmana, te sav ostali hotelski sadržaj visoke klase. Morali smo i ovdje otkupiti još neka zemljišta zbog prilaza da bi mogli dobiti sve dozvole. Očekujemo konačnu građevinsku dozvolu da se izda i više neće biti prepreka da se krene s gradnjom - kaže Goran Šutalo koji je zapravo idejni začetnik i inicijator ovih turističkih i ugostiteljskih ulaganja.

- No, prije svega krenut ćemo s izgradnjom otvorenih bazena. Za sada još nismo vlasnici cijelog kompleksa bazena, ali imao potraživanja od banke. Tvrtka Zlatne terme otišla je u stečaj i u svibnju je konačno ročište kod stečajnog suca sa našom prijavom tražbine. Nadamo se da će to sve do kraja 9. mjeseci biti riješeno. Znamo kako kod nas idu te procedure, no nadamo se konačnom rješenju. Želimo što prije krenuti u posao, no plan nam je da se prvo naprave otvoreni bazeni, cijeli vodeni park na otvorenom, jer to je i želja javnosti. Jako puno ljudi se za to interesira, pa ćemo prvo ići s izgradnjom otvorenih bazena, a u drugoj fazi ide zapravo veliki vodeni park sa zatvorenim bazenima. Jedan će biti olimpijskih dimenzija, na kojem će se moći održavati plivačka natjecanja, pripreme sportaša i učenje plivanja, moći se održavati vaterpolske utakmice. tada onda može doći do izražaja i hotel kada budu omogućeni brojniji sadržaji. Za ovu drugu fazu koja je jako velika investicija čekamo da se otvori i neki natječaj za korištenje EU sredstava – ističe Goran Šutalo koji ima jednu lijepu viziju razvoja turizma i sportskih sadržaja na području općine Velika.

Galerija slika