Breadcrumbs

Utorak, 26 Ožujak 2019 08:46

Što vinarima donosi i što mogu očekivati od novog Zakona o vinu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ZAKON KASNO NAVEČER U PETAK POTVRDIO SABOR RH   -

Hrvatski sabor u petak kasno navečer izglasao je novi Zakon o vinu koji bi trebao olakšati vinarima pristup tržištu, te predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te administrativno rasterećenje od 33 posto u odnosu na postojeće propise.

Prijedlog Zakona o vinu, pripremilo je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s proizvođačima iz sektora vinarstva i vinogradarstva. Novi zakon o vinu donosi pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i unapređenje marketinga vina. 

 - Cilj nam je prije svega bio pojednostavniti zakonodavstvo te olakšati vinarima pristup tržištu. Novi zakon o vinu predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te doprinosi administrativnom rasterećenju od 33% u odnosu na postojeće propise - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić te dodao: - Donijeli smo i novi Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019.-2023. sa 83 milijuna kuna potpore godišnje za investicije u vinarije i promidžbu vina, kao i rekonstrukciju vinograda, a našim vinarima osigurali smo i bespovratnu financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda kroz Program ruralnog razvoja.

     Novim Zakonom o vinu uređuju se nadležna tijela za provođenje ovog zakona, zemljopisna područja uzgoja vinove loze, sorte vinove loze, enološki postupci i prakse, vinogradarski registar, sustav ispitivanja kvalitete vina prije stavljanja u promet, sustav zaštićenih oznaka za vina, proizvodnja voćnih vina te nadzor i kontrola proizvodnje i prometa. Pored toga u sustav vinarstva i vinogradarstva unose se novi elementi:  

 - Ukidaju se sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te se time 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva za marketinške aktivnosti.

 - Ukidaju se evidencijske markice, koje su bile obvezna prije stavljanja vina u promet, te se uspostavlja marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije:

  • Slavonija i Hrvatsko Podunavlje;
  • Hrvatska Istra i Kvarner;
  • Dalmacija i
  • Središnja bregovita Hrvatska.

 -  Predviđa se priznavanje četiri regionalne organizacije vinara – povezane s novim regijama s ciljem davanja prava proizvođačima da upravljaju promotivnim i marketinškim aktivnostima vezano za hrvatska vina i njihovo označavanje.

 -  Decentralizira se postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama - ocjenjivanje na razini regija, regionalne organizacije predlažu ocjenjivače s vlastitog područja, pa tako npr. vino s Pelješca neće ocjenjivati licencirani senzoričari iz Kutjeva.

 -  Osigurava se pojačana kontrola proizvodnje i prometa grožđa i vina – radi zaštite proizvođača i potrošača utvrđuju se jasne nadležnosti u kontroli, pravima i obvezama korisnika što uz planirano jačanje ljudskih resursa u području kontrole osigurava nužan preduvjet za bolju kontrolu proizvodnje i prometa grožđa i vina s ciljem suzbijanja sivog tržišta.

     Zakon o vinu donesen je u svrhu konsolidacije propisa Europske unije s nacionalnim propisima u sektoru vinarstva i vinogradarstva. U jednom propisu sada su povezana područja koja su na nacionalnoj razini bila uređena s dva zakona i to Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda. U Zakon o vinu unesene su i Uredbe Europske unije u području proizvodnje, trgovine i zaštite oznaka u sektoru vinarstva.