Ponedjeljak, 11 Ožujak 2019 14:21

Glavni projekt Brze ceste Brestovac – Autocesta u Godinjaku bit će gotov za 18 mjeseci

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

POTPISAN UGOVOR ZA IZRADU GLAVNOG PROJEKTA IZMEĐU HRVATSKIH CESTA KAO INVESTITORA I INSTITUTA IGH -

POŽEGA – Da je na desetgodišnjoj ideji došlo do značajnijeg pomaka, dokaz je danas potpisani ugovor o Izradi glavnog projekta za brzu cestu Brestovac – Autocesta u novom čvorištu Godinjak. Bilo je tu zaista svakakvih podmetanja, istakao je župan Alojz Tomašević, pa i glavni idejni začetnik brze ceste, saborski zastupnik Franjo Lucić, koji su ovaj projekt otezali i odgađali njegov početak. Punih četiri godine, tadašnja SDP-ova Vlada je projekt držala izvan svih predradnji i projekt uopće nije bio u strateškom planu.

Svako su se te četiri godine odrazile na cijeli projekt, kazao je direktor Hrvatskih cesta, Josip Škorić, jer danas bi imali taj Glavni projekt gotov i aplicirali na natječaje EU koji financiraju izgradnju ovakvih prometnica. Nisu problem sredstva iz EU, problem je da imamo što više gotovih projekata koji čekaju financiranje, zaključuje Škorić, koji je upravo potpisao Ugovor o „Izradi glavnog projekta, provedbu geodetskih i geotehničkih istražnih radova i ishođenja dozvole za izgradnju BC Brestovac - čvorište Godinjak“ i direktorom Instituta IGH, Oliverom Kumrićem o izradi projekta.

Projekt je „težak“ oko 12 milijuna kuna, a IGH ima rok od 18 mjeseci za njegovu izradu i ishođenje potrebnih dozvola. No, u gradnju koja može tek tada početi, ukoliko se odmah i osiguraju potrebna sredstva, ići je jedna kolnička traka, obje cijevi tunela dužine od minimalno 1.700 metara kroz Babju Goru, nekoliko mostova, vijadukata i prelazaka preko lokanih prometnica. Plan je da cesta zapravo bude četverotračna, dvije vozne trake od 3,5 metara širine s 0,5 metara zaustavne u jednom smjeru, među prostor od 3 metra zelene površine s branicima, te dvije vozne trake istih dimenzija u drugom pravcu.

Ta prva faza koštala bi po procjeni 703 milijuna kuna, vozilo bi se po brzoj cesti samo jednom kolničkom trakom u oba smjera, promet bi išao samo kroz jednu tunelsku cijev, promet bi išao izvan svih naselja i bez križanja s drugim prometnicama. Druga faza koja bi sigurno išla u gradnju kasnije, koštala bi dodatnih 500-njak milijuna kuna, a tek tada bi to bila prava četverotračna brza cesta s dvije odvojene prometnice i karakteristikama autoceste, bez većih uspona i blagih zavoja.

Promet bi išao kroz obje cijevi tunela i planirana brzina bila bi 100 km na sat, što bi zadovoljilo vrlo brzi i siguran dolazak na autocestu. Kasnije je u planu da se od čvorišta Brestovac brza cesta produži prema gradu Požegi i Pleternici, a od Pleternice i pravac prema Našicama.

- Ovo je veličanstveni ugovor za našu Požeško-slavonsku županiju. Ovo je potvrda ozbiljnosti i važnosti Hrvatskih cesta i Vlade RH da se prema našoj županiji pokreće drugi odnos da se iz ove Slavonije više ne iseljava. Ovom cestom vratit će se i dolaziti živjeti novi ljudi, novi poduzetnici, razvijat će se novo gospodarstvo. Ponosan sam, nakon dugo godina što nas nisu uspjeli zaustaviti, jer ovo je prevažan projekt za nas. Nudimo suradnju naše Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, jer projekt prolazi kroz dvije županije. Očekujemo nakon završetka glavnog projekta i brze radove na realizaciji, jer i mi ovdje moramo bolje živjeti, i stanovnici ove županije imaju pravo da žive jednako dobro kao i u drugim regijama Hrvatske i Europe. Ova cesta je pitanje svih pitanja našeg razvoja, industrije, poljoprivrede, za nas je ovo projekt broj 1, naša žila kucavica – istakao je župan Tomašević koji smatra da novac nebi smio biti problem i za ovaj dio Slavonije, a sam Ugovor je najbolji dar građankama i građanima za Dan grada Požege.