Ispiši ovu stranicu
Petak, 01 Veljača 2019 14:00

Raspodjela vatrogasnih vozila, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i borba protiv afričke svinjske kuge

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KOORDINACIJA NAČELNIKA I GRADONAČELNIKA SA ŽUPANOM ALOJZOM TOMAŠEVIĆEM -

POŽEGA – Prva ovogodišnja koordinacija načelnika i gradonačelnika pet općina i pet gradova sa požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem imala je nekoliko vrlo značajnih tema na raspravi. Koordinaciji su nazočili saborski zastupnik Franjo Lucić, zamjenici župana Željko Jakopović i Vedran Neferović, predsjednik VZŽ Željko Petrović i Vatrogasni zapovjednik županije Josip Ugrin.
Nakon što su načelnici i gradonačelnici iznijeli problematiku s kojom se susreću, izvješće o trenutnom stanju, iznijeli su i neke od projekata s kojima planiraju ići u narednom razdoblju. – Požeško-slavonska županija dobila je od države četiri vatrogasna vozila, dvije cisterne, jedno navalno vozilo i jedno vozilo za gašenje šumskih požara. Zajednički ćemo razmotriti i donijeti stav kome su od gradova i općina ta vozila najpotrebitija, da ojačamo sposobnost naših vatrogasaca i sukladno novom modelu organizacije vatrogastva ta vozila i sredstva najbolje upotrijebimo. Ovakva velika i kvalitetna vozila su nam potrebna i svakako ćemo biti još operativniji. Županija dosta financijski pomaže vatrogastvu, na razini godine redovna sredstva oko 700 tisuća kuna – istakao je župan Tomašević.
Kad je u pitanju raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem sve općine i gradovi su dobili ili će dobiti dozvolu za raspodjelu na koncesiju, najam ili prodaju zemljišta. – Svi su dostavili svoje prijedloge raspolaganja, a danas ćemo raspraviti koji su prijedlozi i koja problematika se javlja kod tog raspolaganja i raspodjele zemljišta. Modalitet ćemo dobiti od ministarstva poljoprivrede, cijene i tehniku raspisivanja natječaja, a moj stav je u tome potpuno jasan. Uvijek ću biti za to da poljoprivredna gospodarstva i domicilno stanovništvo dobije to zemljište na upravljanje, kako bi podigli poljoprivrednu proizvodnju. Danas ćemo o tome raspraviti, jer ne treba čuvati to bogatstvo nego dati na raspolaganje sukladno zakonskim odredbama – rekao je župan Tomašević koji smatra da će se taj posao uz dobru koordinaciju svih odraditi.
Požeško-slavonska županija je na osnovu preporuke Ministarstva poljoprivrede pustila smjernice svim Lovačkim društvima kako djelovati na sprečavanju afričke svinjske kuge. - Sreća je što te svinjske kuge još kod nas nema, za sada je nama najbliže u sjevernoj Mađarskoj. Bio bih osobno sretan da ne moramo ići na kompletan izlov populacije divljih svinja, jer to bi bilo kontraproduktivno našim nastojanjima da bogatim lovištima osiguramo razvoj lovnog turizma i što veći broj dolazaka lovaca u naša lovišta. Želimo tu granu što više razviti a ne uništiti. Pokušat ćemo zaustaviti da se ta bolest proširi, da ju spriječimo po smjernicama za zajedničko djelovanje, no da ovaj nukleus razvoja lovnog turizma ne ugrozimo i divljač koji imamo. Ta bolest ne prelazi na ljude, ali je ugroženo i svinjogojstvo u uzgoju. Za sada nema neke posebne prevencije kao lijeka za svinje, no prevencija je i to što ćemo već pokrenuti mjere opreza i dat ćemo i svoje prijedloge za sprečavanje te bolesti – zaključio je župan Tomašević za koordinaciji.
(AGM Kruna)

Galerija slika