Subota, 29 Prosinac 2018 10:47

Porast izvoza pleterničkih poduzetnika i obrtnika za čak 356 posto

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SUSRET PLETERNIČKIH GOSPODARSTVENIKA I OBRTNIKA S GRADONAČELNICOM ANTONIJOM JOZIĆ - 

PLETERNICA - Grad Pleternica je u 2018. godini potporama gospodarstvenicima, obrtnicima i OPG-ovcima pomogla s 1,1 milijun kuna što je doprinos stabilnijem i jačem gospodarstvu i obrtništvu na tom području. O tom i drugim temama na već tradicionalnom susretu gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić razgovarala je s gospodarstvenicima i obrtnicima kojima je iznijela osnovne pokazatelje i planove kako se i na koji način planira u narednoj 2019. godini, a sve s istim ciljem, što jače i stabilnije gospodarstvo i veća zapošljivost.

- Ova 2018. godina je u svakom slučaju jedna pozitivna godina, ne samo za grad Pleternicu već za gospodarstvo. Našim gospodarstvenicima zahvaljujem na suradnji i za sve ono što smo u ovoj godini odradili kao i za svako radno mjesto koje su otvorili i zaposlili novog čovjeka. Kad promatramo godinu na izmaku u odnosu na prethodnu moram napomenuti da je porastao broj trgovačkih društava porastao s 90 na 115. Sad više ne pričamo o malim pokazateljima, tu se radi o značajnim brojkama i značajnim postotcima. Što se tiče obrta povećanje je sa 115 na 131 obrt. Dakle danas na području grada Pleternice postoji više od 250 tvrtki i obrta što je porast od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu – rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternice.

Što se tiče Poduzetničkog centra Pleternica koji piše i prijavljuje projekte prema fondovima EU i bdije nad svim postojećim ali i onima koji žele postati poduzetnicima, evidentan je rad i na tom području.

- Poduzetnički centar Pleternica tvrtkama, obrtnicima i OPG-ovcima je pripremio 286 projekata u još uvijek tekućoj 2018. godini, a najviše je mjera iz ruralnog razvoja kojih je natječaja bilo najviše, a bilo je i drugih projekata za poduzetnike i obrtnike – dodala je gradonačelnica Jozić nastavljajući o prihodima poduzetnika na području grada Pleternice koji su na temelju dostupnih i relevantnih pokazatelja kako su oni rasli za 11 posto, sa 160 na 18 milijuna kuna te da je rastao je i broj zaposlenih za 12,5 posto koji se pokazatelj odnosi na trgovačka društva u koji nisu uključeni zaposleni u obrtima.

- Imamo jedan vrlo bitan pokazatelj i smjer kojim naši poduzetnici i obrtnici idu, a to je porast izvoza za 356 posto – istaknula je gradonačelnica Jozić dodavši kako o temi izvoza pripremaju zanimljive pokazatelje koji će mnoge ugodno iznenaditi jer brojke će reći više od bilo čijih riječi.