Ispiši ovu stranicu
Subota, 08 Prosinac 2018 09:48

Za radnike požeškog „Plamena“ božićnica i 13. plaća ukupno 6.000 kuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SLAVONSKO-BARANJSKI SINDIKAT PREGOVARAO S POSLOVODSTVOM TVRTKE „PLAMEN“ - 

POŽEGA - Vijest koja je obradovala sve radnike požeške metalne industrije „Plamen“ d.o.o., svakako je ona da je njihov Slavonsko-baranjski sindikat uspio u pregovorima s Upravom tvrtke i osigurao maksimalnu božićnicu i akontaciju 13. plaće. Uprava je pristala na maksimalni iznos koji se po novom zakonu može isplatiti radnicima bez dodatnih poreznih davanja do 7.500 kuna. Kako su radnici „Plamena“ već dobili regres za godišnji odmor od 1.500 kuna, sada će dobiti božićnicu od 1.000 kuna i akontaciju 13. plaće u iznosu od 5.000 kuna. Po obračunu isplatit će se još i dodatak 13. plaći koji naravno ovisi o rezultatima poslovanja.

- Tvrtka „Plamen“ je poslovala ove godine izuzetno dobro i ima jako dobar poslovni rezultat, dobit je veća nego ikada, preko 20 milijuna kuna. Shodno novoj Odluci Vlade RH da se tijekom godine može sada neoporezivo isplatiti radnicima dodatak do 7.500 kuna Sindikat je u dogovoru s poslovodstvom tvrtke osigurao isplatu za sve radnike. Donesena je danas odluka da će se isplatiti božićnica i akontacija 13. plaće u ukupnom iznosu od 6.000 kuna. Pravo na ovu isplatu po Kolektivnom ugovoru imaju svi radnici koji su na radu proveli 1.040 radnih sati, gotovo svi, osim novozaposlenih u zadnjem kvartu. Moj apel je bio da se svakako iskoristi ova mogućnost koju su dobili radnici. Na zadovoljstvo svih radnika i naših sindikalista, a i same Uprave uspjeli smo u tom dogovoru i realiziramo ga ovih dana. Čestitam i povjerenicima Sindikata i svim članovima Uprave – istakao je predsjednik Slavonsko-baranjskog sindikata Dragutin Šmerda koji je u nazočnosti sindikalnog povjerenika tvrtke „Plamen“ Željka Obradovića uspio u ovim pregovorima.

IMG 6730

- „Plamen“ je nekada bio u teškoj situaciji, kao Feniks se digao iz pepela, no danas je to zaista reprezentativna tvrtka koja je nositelj i priznanja „Zlatne kune“ a ja bih dodijelio i priznanje za „Zlatnog lava“. Danas „Plamen“ zapošljava preko 400 radnika, a proizvodnju izvoze po cijeloj Europi – dodao je Šmerda, dugogodišnji zaposlenik Plamena, sindikalni povjerenik i predsjednik Slavonsko-baranjskog sindikata, koji je sada u mirovini, a funkciju predsjednika Sindikata obavlja volonterski. Bio je uvijek poznat kao gorljivi pristalica i borac za prava radnika, koji se kada su ta prava bila uskraćivana organizirao i štrajk. Danas je svakako sretan kada može svim svojim članovima osigurati i dodatna prava i primanja, no svakako, priznaje i on, može se u tvrtkama koje dobro posluju, kao što je požeški „Plamen“.

(AGM Kruna)