Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Listopad 2018 14:28

Unatoč velikom broju nezaposlenih, u županiji zaposlena i 134 strana radnika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NEDOSTATAK RADNIKA BILJEŽI I POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA -

POŽEGA - I dok veliki broj Hrvata traži zaposlenje u zemljama EU u Hrvatskoj se pojavljuje nedostatak radne snage. Isti je slučaj i u Požeštini, odnosno u Požeško-slavonskoj županiji, iako još uvijek bilježimo veliki broj nezaposlenih djelatnika na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Na područje županije pojavljuju se i po prvi puta strani radnici, jer očito je da među nezaposlenima nema onih koji bi htjeli raditi, ili nisu te kvalifikacijske strukture u pojedinim granama industrije.

Najgore je u građevinskom sektoru gdje ni za lijeka nema građevinskih radnika i vozača. Upravo za ta zanimanja najviše je zatraženih radnih dozvola u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj.

- Policijska uprava požeško-slavonska, ukupno s pripadajućom Policijskom postajom Pakrac, u razdoblju od 1. siječnja do 25. rujna 2018. godine izdala je ukupno 134 dozvole za boravak i rad stranaca. Čak 90 dozvola izdano je za područje građevinarstva za zanimanja keramičar, tesar, zidar, armirač, zavarivač i fasader. Za zanimanje pekar i mlinar izdane su dvije dozvole, za zanimanje vozač teretnih vozila četrdeset dozvola te dvije dozvole za područje ugostiteljstva i turizma, zanimanje pomoćni radnik u turizmu – navodi se u odgovoru na naš upit kojeg smo dobili iz Policijske uprave požeško-slavonske.

Najviše radnika došlo je iz Bosne i Hercegovine, njih 104. Iz Srbije i Albanije došlo ih je 28, po 14 iz svake te dva radnika s područja Kosova.

U samo devet mjeseci 134 radna mjesta na području Požeštine popunili su strani državljani. Ako znamo da naši sugrađani u strane zemlje odlaze obavljati gotovo iste ili slične poslove, potpuno je jasno da nije u pitanju volimo li i hoćemo li raditi ili ne. U pitanju je očito sigurnija egzistencija, mogućnost napredovanja, odnos prema radniku i općenito prava koja mu njegovim radom pripadaju.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: ilustracija