Ispiši ovu stranicu
Subota, 29 Rujan 2018 11:14

Ukupna ulaganja su 46 milijuna kuna što se na području općine Čaglin nije dogodilo nikada u povijesti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PODRUČJE ČAGLINA DANAS JE JEDNO VELIKO GRADILIŠTE SA 8 PROJEKATA U IZVEDBI I JOŠ 8 U PRIPREMI ZA REALIZACIJU -

ČAGLIN - Samozatajni ali radišni općinski načelnik Čaglina Dalibor Bardač odvažio se progovoriti i pohvaliti s projektima koji obilježavaju njegove godine otkako je na čelu te je jedinice lokalne samouprave u kojoj nije lako biti prvi čovjek i odgovoran za sve i svašta. U ožujku 2015. godine preuzeo je odgovornost za općinu na istoku Požeško-slavonske županije i uhvatio se u koštac s brojnim naslijeđenim problemima bez gotovo ijednog projekta u pripremi za realizaciju kojim bi se poboljšao standard življenja na tim prostorima.
Pomalo šutljiv sa škrtim izgovorenim riječima i skromnim osmjehom na licu znao je što bi trebalo napraviti i na koji način da tamošnji stanovnici stvore dojam da o njima i njihovom karaju netko razmišlja i misli napraviti korak prema boljem. Samo je trebao iznaći mogućnosti i sredstva da provede svoje zamisli. Od prvog dana mu se na raspolaganje stavio aktualni zamjenik požeško-slavonskog župana, općinski vijećnik, danas zamjenik predsjednika Općinskog vijeća, dipl. inž. agronomije Željko Jakopović.IMG 3946
Zasukanih rukava Bardač se od prvog dana u prethodnom mandatu uhvatio posla i počeo raditi na pripremi dokumentacija za projekte, lobiranju za svoj kraj što mnogi ne razumiju koliko je sve to teško posebice skinuti onu stigmu s Čaglina kojeg neki smatraju kako je taj kraj manje vrijedan u odnosu na druga mjesta u Požeško-slavonskoj županiji i šire.
Bardačev rad je počelo rezultirati brujanjem kamiona, bagera i radnih strojeva koji izvode radove na čaglinskom području koji se kao takvi nisu nikada u povijesti radili. O tome najbolje govore brojke koje su impozantne i za svaku pohvalu.
Aktualni projekti koji su u tijeku i okom vidljivi, ugovoreni i oni koji su planu nalaze se u brojci od 46 milijuna kuna koja je taksativno obrazložena bez isprazne priče. U tijeku je izvođenje radova vrijednih 30 milijuna kuna, ugovoreno je 8 milijuna kuna, a isto toliko ima pripremljenih projekata koji čekaju realizaciju odnosno raspisivanje natječaja kako bi se na njih moglo aplicirati.
- Trenutno su u tijeku radovi na projektima vrijednima oko 30 milijuna kuna, vrijednost ugovorenih radova iznosi osam milijuna kuna, a toliko su vrijedni i projekti u pripremi. Rezultat je to rada svih nas ovdje u općini od općinskog vijeća, mene osobno do županije koja nam je i podrška i stepenica prema ministarstvima. Bez obzira na našu različitu stranačku pripadnost dokazali smo i dokazujemo kako smo jedinstveni i da gotovo sve odluke donosimo jednoglasno na sjednicama Općinskog vijeća. Sve radimo na dobrobit naših stanovnika što će nam i dalje biti težnja – rekao je u uvodu tiskovne konferencije koju je zajedno s zamjenikom predsjednika Općinskog vijeća organizirao načelnik Bardač.
U nastavku svog izlaganja načelnik Bardač počeo je nizati one radove koji su u tijeku. - U tijeku je izgradnja zgrade nove ambulante koji je projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna. Taj nam je projekt od iznimne strateške važnosti. Do kraja godine planiramo završiti prvu fazu, stavljanja zgrade pod krov, a u narednoj godini bi zgrada trebala biti u funkciji. Pri završetku su i radovi na dovršetku uređenja zgrade vrtića, a što se tiče Doma u Milanlugu tamo su radovi pri završetku na zadovoljstvo tamošnjih mještana, a vrijednost je 500 tisuća kuna od kojih dio sufinancira Ministarstvo graditeljstva. Radi se i na dovršetku izgradnje mrtvačnice u Ljeskovici za koji se projekt izdvaja 100 tisuća kuna, Zgrada bivše općine u Ruševu je dijelom obnovljena na kojoj se radovi nastavljaju. Obnovljene su i dvije stambene zgrade u kojima je podignuta energetska učinkovitost a općina je vlasnik triju stanova za što su također izdvojena znatna sredstva – rekao je u svom izlaganju projekata načelnik Bardač te nastavio kako su potpisani ugovori za uređenje okoliša oko vrtića i iznimno važnog projekta uređenja Kolodvorske ulice u Čaglinu koja je vrijednost 1,5 milijuna kuna te uređenje Doma u Sapni za što se izdvaja 450 tisuća kuna. Izdvajaju se sredstva i potpisani su ugovori za radove na zgradi općine 685 tisuća kuna, te na sportskom objektu 1,3 milijuna kuna i odvojenom sakupljanju otpada 300 tisuća kuna.
Plan je ponovno prijaviti se i na ranije pripremljeni projekt vatrogasnog doma vrijedan 4,5 milijuna kuna, rekonstrukciju pješačkog mosta preko puta mjesnog groblja, a dotjeruju se i završni detalji idejnog projekta uređenja centra Čaglina koji će, prema planu, ili financirati sredstvima proračuna, ili potražiti adekvatni natječaj. - Spremna je i projektna dokumentacija za domove u Kneževcu i Latinovcu, a kroz suradnju s LAG-om Posavina čiji je općina član, i natječaj mjere 3.1.1., moglo bi stići i novih 30-ak tisuća eura – dodao je Bardač zaključujući kako se nakon godina neulaganja, svim IMG 3958predstavljenim projektima podići kvaliteta življenja u čaglinskom kraju.
Velike zasluge u brojnim projektima na području općine Čaglin ima i Željko Jakopović, koji je na tiskovnoj konferenciji govorio u ulozi predsjednika Općinskog vijeća. Moglo bi se reći da su rame uz rame Jakopović i Bardač uspjeli izlobirati nekoliko projekata od iznimne važnosti. - Uz poreznu reformu kojom smo dobili više novca u općinskoj blagajni, ozbiljnije ulaganje države u regionalni razvoj, a onda i entuzijazam i vrijedan rad svih nas ovdje na terenu, ovim, ali i projektima koji nas tek čekaju, želja nam je konačno maknuti stigmu o Čaglinu kao manje vrijednom prostoru. Izgradnja ambulante je posebno vrijedan projekt za koji sam se zalagao i kako je vidljivo u tome i uspio. Istakao bih rekonstrukciju Državne ceste D-53 od Migalovaca do Milanluga u dužini od 2,3 km uz koju će se uz rješavanje odvodnje izgraditi i pješačka staza, autobusna stajališta i prilazi te izravnanje kolnika. Bit će i izgrađeno parkiralište na 2,5 tisuće kvadrata uz župnu crkvu. Ti su projekti vrijedni više od 20 milijuna kuna koji će, uz povećanje prometne sigurnosti, čitavom naselju dati i toliko potreban urbaniji „štih“, baš kao i dionica od Mokreša do Jezera, dužine 2,2 km i izgradnja šumske ceste od Ljeskovice vrijedna dva i pol milijuna kuna – istakao je Jakopović IMG 3924dodajući kako uz projekte komunalne i prometne infrastrukture u Čaglinu promišljaju i o razvoju turizma, čemu u prilog govori i projekt Sovskog jezera vrijedan 10 milijuna kuna za čiju je izradu potrebno oko pola milijuna kuna i za koji je naručena predinvesticijska studija.
Ostajemo u uvjerenju da će složno i zajednički svi u čaglinskoj općini predvođeni načelnikom Daliborom Bardačem i zamjenikom predsjednika Općinskog vijeća koji je i na funkciji zamjenika župana Željkom Jakopovićem učiniti još puno toga, u čega ne bi trebalo sumnjati.

Galerija slika