Ispiši ovu stranicu
Petak, 28 Rujan 2018 13:35

Projekt LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROMO - ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA - 

POŽEGA - Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega nositelj je projekta „LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju“. Projekt sufinancira Europska unija u stopostotnom iznosu od 1.225.469,67 kuna iz Europskog socijalnog fonda, iz programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III a u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2016. - 2020.

Dana 27. rujna 2018. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori ŽK Požega održana je početna konferencija projekta, kojoj su prisustvovali članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Požeško-slavonske županije.

Nakon uvodne riječi Jasminke Antunović, v.d. Predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Požega, nositelja projekta, uslijedila su prezentacije projekta LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju koji je prestavila Martina Keller, voditeljica projekta HZZ PU Požega, aktivnosti Pčelinji inkubator II, koje je predstavio Berislav Andrlić, Veleučilište u Požegi, aktivnosti Osposobljavanje nezaposlenih koje je predstavila Jadranka Krmpotić, Pučko otvoreno učilište OBRIS, zatim prezentacija kampanje promoviranja poduzetništva, Vladimir Gazić, LRA Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., individualnih savjetovanja „Testiraj svoju ideju“, Marija Šarić, Poduzetnički centar Pletenica d.o.o., promocija i brošura za buduće poduzetnike, Darko Puljašić, gradonačelnik Grada Požega te razvoj pet međužupanijskih projektnih ideja, Zdenko Kolarić, Regionalni koordinator razvoja PS županije.

Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, 14. svibnja 2018. godine, počela je provedba ovog 30 mjeseci dugog projekta. Cilj projekta je utjecati na povećanje zaposlenosti aktivacijom poduzetničkih potencijala nezaposlenog stanovništva Požeško-slavonske županije. U tu svrhu provest će se niz aktivnosti za čiju su provedbu zaduženi nositelj projekta i projektni partneri: Grad Požega, Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., Pučko otvoreno učilište Obris, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije i Veleučilište u Požegi.

Glavna ciljna skupina projekta su nezaposlene osobe, njih osamdeset i sedam za koje se nudi niz mogućnosti poput osposobljavanja za pčelara/ku, računalnog operatera/ku, programera/ku web aplikacija, edukacije o financijskoj pismenosti te prekvalifikacije za zanimanje vozač/ica sa stjecanjem C kategorije.

Predstavnici projektnih partnera čine mobilni tim koji će provesti kampanju promoviranja poduzetništva pod nazivom „Pokaži potencijal“. Kroz kampanju će biti održana motivacijska predavanja o poduzetništvu u šest većih mjesta u županiji. Zainteresiranim nezaposlenim osobama će se projektom zatim omogućiti stručna individualna savjetovanja kako bi testirali svoju poduzetničku ideju.

- Drago mi je da smo se svi uključili u ovu dobru priču. U gradu Požegi trenutno je u izgradnji završna faza Poduzetničkog inkubatora, Pakrac i Pleternica sa svojim inkubatorima već su pokazali kako to može dobro funkcionirati. Mi radimo i jednu Poduzetničku zonu što je trenutno dobro za poduzetništvo, ali u ovom dijelu Grad Požega sudjeluje u projektu za budućnost, budućnost za četiri osnovne škole na našem području, za mlade koji tek trebaju razmišljati o poduzetništvu i postati poduzetnici. Moramo raditi na tome da mladima usadimo ideju kako nije teško postati poduzetnik, moramo ih educirati i razviti u njima onaj tradicionalni duh poduzetništva koji je Požega imala kao poznati obrtnički grad s puno kvalitetnih obrtnika i poduzetnika. Mladi trebaju željeti, htjeti i moći, a mi ćemo im i kroz ovaj projekt pokazati kako – to je ono što je naš cilj, jer lokalna samouprava mora se potruditi da taj duh poduzetništva ponovo zaživi u punoj snazi. - rekao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Veliku važnost u projektu ima Lokalno partnerstvo za zapošljavanje koje je osnovano u našoj županiji 2011. godine i trenutno broji 22 člana. Dio sredstava projekta je namijenjen za jačanje Lokalnog partnerstva kako bi uspješnije radilo na provedbi mjera iz Strategije razvoja ljudskih potencijala Požeško-slavonske županije 2016.-2020. te osmišljavalo nove međužupanijske projektne ideje s ciljem razvoja ljudskih potencijala.

Iz perspektive Lokalnog partnerstva za zapošljavanje nositelj razvoja svoga kraja jest lokalno stanovništvo. Poduzetničke ideje nezaposlenog stanovništva Požeško-slavonske županije predstavljaju potencijal koji može pridonijeti njihovom zapošljavanju, a time smanjenju iseljavanja radno aktivnog stanovništva iz županije te boljem korištenju prirodnih resursa i pogodnosti prostora.

- Glavna ciljna skupina projekta su nezaposlene osobe, njih osamdeset i sedam za koje se nudi niz mogućnosti poput osposobljavanja za pčelara/ku, računalnog operatera/ku, programera/ku web aplikacija, edukacije o financijskoj pismenosti te prekvalifikacije za zanimanje vozač/ica sa stjecanjem C kategorije. Predstavnici projektnih partnera čine mobilni tim koji će provesti kampanju promoviranja poduzetništva pod nazivom „Pokaži potencijal“. Kroz kampanju će biti održana motivacijska predavanja o poduzetništvu u šest većih mjesta u županiji. Zainteresiranim nezaposlenim osobama će se projektom zatim omogućiti stručna individualna savjetovanja kako bi testirali svoju poduzetničku ideju - predstavila je voditeljica projekta Martina Keller, Rukovoditeljica odjela za provođenje projekata HZZ PU Požega.

Provedba navedenih aktivnosti će trajati do 13.11.2020. godine. Više informacija o projektu možete dobiti od voditeljice projekta gđe. Martine Keller, Rukovoditeljice odjela za provođenje projekata HZZ PU Požega pri kojem se obavljaju poslovi tehničkog tajništva LPZ-a, na telefon 034 638 370 ili putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

lenta1

Projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Požega.

Galerija slika