Utorak, 14 Kolovoz 2018 17:57

Zbog nedostatka radne snage šipak Antonija bere specijalnim strojem

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROIZVOĐAČICA EKOLOŠKIH PEKMEZA I MARMELADE ANTONIJA ZELENIKA IZ VELIKE PRVA JE PRIJE 8 GODINA POSADILA NASAD ŠIPKA -

VELIKA – Kad je prije desetak godina donijela odluku da će se pokušati baviti proizvodnjom domaćih i ekoloških pekmeza i marmelada, kako bi na neki način popunila svoj kućni budžet, budući da nije imala stalno zaposlenje. Odmah je vidjevši da za ekološku proizvodnju ne može osigurati dovoljno sirovina u šumi i po polju, odlučila posaditi plantažu šipka. U tome je tada bila jedina na području Požeško-slavonske županije i rijetka u Hrvatskoj s takvim nasadom. No suočena s nedostatkom radne snage za branje šipka, morala se odlučiti na strojnu berbu, a prikladan stroj našla je u susjednim Našicama i iznajmila ga. - Imam zasađenog šipka 1.200 grmova na pola hektara površine. Prošle godine smo ubrali nešto više od tonu šipka. Ove bi se godine količina mogla udvostručiti. Bila je kišna godina pa smo morali više puta tretirati šipak, a to radimo isključivo propolisom jer je to eko uzgoj. Šest puta smo tretirali šipak i uspjeli smo spasiti kvalitetu. Zbog nedostatka radne snage šipak beremo strojno. Drugu godinu beremo šipak strojno. I ove nam godine strojno branje obavlja OPG Bogadi iz Našica koji su dopremili stroj koji se priključuje na traktor, a osim šipka on bere aroniju, kupinu i malinu dakako pod uvjetom da su to grmovi što znači da biljke ne mogu biti na žici – kaže nam Antonija Zelenika kojoj je u ovom poslu pomogla i prijateljica, OPG Zorice Tandara, poznate vinarke  iz Kutjeva davši traktor sa traktoristom Ivanom Jambrečinom.   

Veliki je posao prebrati svaki šipak i odvojiti onaj koji nije za daljnju upotrebu. Šipak koristi za proizvodnju čaja te poznatih i slasnih marmelada raznih okusa u konačnici. Oko 500 kilograma samljet će i osušiti na prirodan način, kako bi se koristio za čaj, a ostatak će iskoristiti za spravljanje soka i ekološkog pekmeza izuzetno traženih na tržištu, ponajviše Jadranskih destinacija.

- Dio šipka prodajem i kao poluproizvod tj. masu dijelom kuhanu koju ljudi uzimaju, te sami dokuhaju i spremaju pekmez u staklenke – nastavlja Antonija i dodaje da ekološke proizvode prodaje na sajmovima, prodavaonicama zdrave hrane i suvenirnicama po moru. 

Kada prebere šipak i odbaci sve plodove koji nisu idealni, sve količine idu u hladnjaču na temperaturu od 2 stupnja i onda će ga postepeno pripremati za proizvodnju pekmeza i marmelade, jer nije u stanju u kratkom vremenu preraditi dvije tone, jer je u ovom poslu sama. - Budući da su ove godine veće količine imam u planu proizvesti uguščenu masu šipka i kao takav proizvod prodavati. On se traži na tržištu. Bazirat ću se na tržnice u okolici gdje ću poluproizvod prodavati, što traže kupci i onda oni sami dovrše proizvodnju pekmeza i marmelade po svom ukusu - pojašnjava Antonija dodajući kako je to za kupce vrlo isplativo. 

OPG Zelenika uz proizvodnju šipka uzgaja još aroniju koje imaju 200 grmova. Aronija je također dobro urodila i od nje radi džem i sok. Na svojim površinama ima i 20 stabala bazge od čijih bobica radi džem, stotinu sadnica kupine čiji urod također ide u džem, te 80 stabala jabuka od kojih rade pekmez uz dodatak cimeta itd. 

- U lipnju sam spravljala džem od ružinih latica koji je u potpunosti rasprodan na Jadranu jer su turistima naši proizvodi izuzetno zanimljivi zbog ekološkog pristupa uzgoju i spravljanja na starinski način - zaključila je Antonija Zelenika koja je tijekom berbe imala pomoć nekoliko susjeda. Ove godine imala je i odličan urod na 30-tak stabala šljive i nadala se konačno, ekološkom pekmezu od šljiva, no veliko razočaranje dočekalo ju je u voćnjaku. Netko joj je pobrao sve šljive i ukrao cijeli urod. – Ostalo mi je šljiva za jednu kantu, pa će biti samo malo pekmeza za prijatelje u kombinaciji s drugim voćem. Imam toliko posla da nisam stigla niti policiji prijaviti ovu drsku krađu. No, bit će dovoljno pekmeza od drugog voća – kaže uvijek vesela Antonija, koja sve ove napore i rad oko proizvodnje koja sada više nije niti mala, rješava sa smješkom.