Ispiši ovu stranicu
Subota, 04 Kolovoz 2018 10:47

Ministar Horvat, župan Tomašević i gradonačelnik Kasana položili kamen temeljac za izgradnju Poduzetničkog inkubatora Lipik

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PODUZETNIČKI INKUBATOR LIPIK - VRIJEDNOST 20.770.929,65 KN -

LIPIK - U Poduzetničkoj zoni II u Lipiku, svečanim polaganjem kamena temeljca službeno je započela izgradnja Poduzetničkog inkubatora Lipik čija svrha je poboljšanje dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima radi njihovog olakšanog rasta i razvoja. Vrijednost ovog projekta je 20.770.929,65 kuna, a financira se kroz Program razvoja poslovne infrastrukture, KK.03.1.2.01. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 19.553.753,17 kuna.

Svečanosti su nazočili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, negdašnji ministar prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja Marko Širac, ali i brojni uglednici iz javnog, političkog i društvenog života Lipika, Požeško-slavonske županije te šire okolice.

Na samom početku svečanosti, okupljenima se obratila voditeljica projekta Veronika Prhal, ujedno pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika koja je tom prilikom istaknula da će projekt Poduzetnički inkubator Lipik rezultirati privlačenjem novih investicija i stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima, kao i jačanjem gospodarskog razvoja grada Lipika i regionalne konkurentnosti.

U Lipiku je naglasak na poduzetništvu

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je pohvalio Vladu Republike Hrvatske što je usvojila okvire da bi uopće moglo doći do ostvarivanja ovakvih projekata. „Mi odabiremo projekte i kandidiramo ih na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru operativnih programa čija se provedba sufinancira sredstvima Europske unije jer Lipiku je to jedina šansa za ostvarivanje ozbiljnijih projekata. U gradskom proračunu nema dovoljno financijskih sredstava, ali uvijek se nađe sredstava za izradu projekata i onda kad se to sve uspije ostvariti preko natječaja, realizacija projekta poput Poduzetničkog inkubatora Lipik svakako je veselje jer 20 milijuna kuna je velika stvar za naš grad“, rekao je gradonačelnik Kasana te dodao kako stotinjak radnika već radi u lipičkoj gospodarskoj zoni, a otvaranjem ovog projekta će biti zaposleno još dodatnih stotinjak radnika. „Naglasak je u Lipiku na poduzetništvu. Pored turizma, malo i srednje poduzetništvo su u našem posebnom fokusu razvoja što se može vidjeti i kroz Program mjera za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Lipika koji smo donijeli", istaknuo je gradonačelnik kazavši još kako Grad Lipik ima trenutno u provedbi projekte čija vrijednost doseže oko 170 milijuna kuna, a također ima spremne i projekte u vrijednosti 890 milijuna kuna.

Novi zamah za razvoj Lipika, ali i čitave županije

Nakon gradonačelnika Kasane, okupljenima se obratio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je naglasio kako je novostvorena vrijednost ključ opstojnosti, istaknuvši da je u Lipiku industrija snažna te da je izuzetno ponosan na nju jer je opstala i u ratnim vremenima, dodavši kako je izgradnja Poduzetničkog inkubatora Lipik novi zamah za razvoj Grada Lipika, ali i Požeško-slavonske županije u cijelosti.

Modalitet unutar kojeg RH mora graditi poduzetničku infrastrukturu

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je kazao da ga posebno veseli što se projekt Poduzetničkog inkubatora Lipik ne financira iz državnog proračuna, nego sredstvima Europske Unije. „To je modalitet unutar kojeg Republika Hrvatska, ali daleko brže nego do sada, mora graditi poduzetničku infrastrukturu, stvarati uvjete poduzetnicima, a onda i od realnog poduzetničkog sektora očekivati i tražiti u toj sinergiji otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, imati dobro plaćenog radnika, investirati u njegovu adaptaciju i obrazovanje jer jedino na takav način će doći do prestanka egzodusa mladih ljudi, ako ne i do povratka nekih koji su već otišli", naglasio je ministar.

Poslije pozdravnih govora i obraćanja uvaženih sudionika, u prigodi javnog otvorenja radova izgradnje Poduzetničkog inkubatora Lipik uslijedilo je svečano polaganje kamena temeljca, a zajednički su ga položili ministar Darko Horvat, župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Vinko Kasana.

Poduzetnički inkubator Lipik

Projektom Poduzetničkog inkubatora Lipik u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku razvija se nova poduzetnička infrastruktura izgradnjom objekta neto površine 1936,99 m2 poslovnog prostora (s 5 proizvodnih prostora, 10 box ureda i informatičkom učionicom/salom za sastanke namijenjen poduzetnicima;) u funkciji potpore poduzetnicima početnicima i razvoja gospodarstva na području grada Lipika i okolice, gdje postoji objektivna potreba za navedenom infrastrukturom zbog nedostataka raspoloživih kapaciteta za razvoj poduzetničkih aktivnosti.

Nositelj ovog projekta je Grad Lipik. Partneri na projektu su: Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. i Grad Pleternica, a suradnici: Poduzetnički inkubator BIOS, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije- PANORA, Požeško-slavonska županija, Lokalna razvojna agencija- Poduzetnički centar Garešnica, Poduzetnički centar Pleternica.

Galerija slika