Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 07 Listopad 2012 21:34

Crno tržište zarađuje 25 milijuna od duhana

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

SVE VEĆA ILEGALNA TRGOVINA SUHIM DUHANOM -

Procjenjuje se da godišnje na crnom tržištu završi oko 300 tona duhana u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna -

Na svakom kilogramu duhana prodanom na crnom tržištu država izgubi 900 kuna poreza i trošarina

Uz antrfile Bušetina blendDobri poznavatelji ukupnog stanju u prometu duhanom i duhanskim prerađevinama u Virovitičko – podravskoj i Požeško – slavonskoj županiji u kojima se godišnje proizvede oko 12.000 tona duhana, ističu kako nikada nije bilo toliko ilegalne trgovine rezanim duhanom kao posljednjih nekoliko godina. Razlog tome je sveopća gospodarska, socijalna i društvena kriza uz sve veće siromašenje širokih slojeva stanovništva s jedne strane, a s druge stalni rast poreza i trošarina na duhanske prerađevine. Na crnom tržištu cijena kilogramu rezanog duhana je od 80 do 120 kuna, dok je u legalnom otkupu kod pravnih osoba koje se bave organizacijom proizvodnje i otkupa duhana ta cijena u prosjeku oko 17 kuna za kilogram duhana. U takvoj situaciji cvjeta crno tržište duhana na kojemu se prema nekim procjenama proda oko 300 tona duhana u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna. Na taj način država na svakom kilogramu duhana izgubi 900 kuna, jer da je taj duhan završio u duhanskim prerađevinama, odnosno proizvodnji 60 kutija cigareta, u tom iznosu država bi ubrala porez i trošarinu. Nije samo zbog crnog tržišta rezanim duhanom oštećena samo država nego su za višemilijunske iznose oštećene i tvrtke organizatori proizvodnje duhana, otkupljivači i prerađivači duhana zbog izgubljene zarade jer oni zajedno s duhanskim farmerima ulažu značajna sredstva u proizvodnju oko 12.000 tona duhana, čija se godišnja vrijednost procjenjuje na više od 200 milijuna kuna.

Šverceri vršljaju po selima kako bi se domogli duhana

Unatoč kaznenim prijavama i visokim novčanim kaznama izgleda da je borba protiv crnog tržišta rezanim duhanom ili suhim duhanom u listu sve teža, jer šverceri ne prezaju pred zakonom iz jednostavnog razloga, jer to za njih itekako postao unosan biznis. Stoga je na ovogodišnjem Danu polja duhana predsjednik Uprave Hrvatskih duhana dipl. ing. Mirko Boić, okupljene proizvođače duhana sa sirovinskog područja Podravine i Slavonije upozorio da se ne upuštaju u trgovinu svojim duhanom sa švercerima, koji se motaju po selima, jer je to kriminal za koji će snositi zakonske posljedice, a nakon toga neće više moći ni ugovarati proizvodnju duhana s Hrvatskim duhanima.

Dipl. ing. Mirko Boić– Očito je da kako kriza raste vidimo da na selu, na temelju informacija s kojima raspolažemo, dolaze ljudi koji se bave nelegalnom trgovinom duhanom. Mi kao Hrvatski duhani organiziramo proizvodnju duhana sukladno Zakonu o duhanu, prema kojemu su oni obvezni predati sve količine proizvedenog i evidentiranog duhana. Međutim, vidimo da i u nama susjednim zemljama ima problema s nelegalnom trgovinom duhanom, a i naša Policija posljednjih je nekoliko godina sve aktivnija u suzbijanju nelegalnog tržišta rezanim duhanom i suhim duhanom u listu. Mi naše proizvođače upućujemo da ne nasjedaju tim švercerima duhanom koji ih sve češće obilaze u njihovim selima, naglašava predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako se vodi precizna evidencija o svakom proizvođaču duhana, svakoj ugovorenoj katastarskoj čestici za proizvodnju i količinama proizvedenog duhana iz evidentiranog broja zasađenih presadnica duhana te kako je na temelju egzaktnih pokazatelja lako utvrditi prinos suhog lista duhana po jednoj stabljici. To se odnosi i na ovu proizvodnu godinu u kojoj će prinosi biti manji zbog suše, ali tehnološki sektor Hrvatskih duhana upravo radi toga napravit će realne procjene ovogodišnjih prinosa duhana kod svakog svog proizvođača, a tko je od njih od ostvarenog prosječnog prinosa eventualno prodao švercerima 10 kg to je teško utvrditi i stoga u Hrvatskim duhanima ističu kako imaju iznimno dobru suradnju s Policijom i ostalim mjerodavnim državnim institucijama s obzirom na činjenicu da je proizvodnja i promet duhanom i duhanskim prerađevinama pod zasebnom zakonskom regulativnom i strogom provedbom u svakodnevnoj praksi. (Tekst i snimci: M. B.)