Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 23 Srpanj 2018 11:25

U tijeku berbe duhana

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NA SIROVINSKOM PODRUČJU PROIZVODNJE DUHANA U SLAVONIJI I PODRAVINI - 

 * S ukupnih ovogodišnjih proizvodnih površina, nešto manjih od 4.000 ha, očekuje se urod od 9.500 tona suhog lista duhana * Ove godine po prvi put i strojna berba duhana koja će ublažiti nestašicu radne snage * Proizvođači nezadovoljni niskim otkupnim cijenama duhana od 12,80 kuna do 14 kuna za kilogram, dok su otkupne cijene u EU između 18 i 19 kuna za kilogram duhana * Proizvođači duhana očekuju da će im novi Zakon o duhanu omogućiti prodaju na jedinstvenom EU tržištu

Na  cjelokupnom  sirovinskom području  proizvodnje duhana u Slavoniji i Podravini počele su prve ovogodišnje berebe duhana  koje će trajati sve do  kraja listopada. S ukupnih proizvodnih površina, nešto manjih od 4.000 ha, očekuje se urod od 9.500 tona suhog duhanskog lista. Vrlo  promjenjivi klimatološki uvijeti tijekom rasta i razvoja ( suša, hladnoća i obilne oborine tijekom lipnja mjeseca), ostavile  su u manjem dijelu traga na nasadima duhana u obliku naplavina, zaostatak  u razvoju i biljnih bolesti, ali unatoč tome, agronomski stručnjaci za duhan ocjenjuju da su nasadi  u dobroj kondiciji i s velikim potencijalom kvalitete duhana u ovoj proizvodnoj godini.

- Zbog  nedostatka  radne snage  u sezoni berbe  duhana, započeo je  i pilot program strojne  berbe duhana. Odustajanje Hrvatskih duhana, najvećeg otkupljivača duhana u Hrvatskoj, od nabavke kombajna  za duhan, proizvođači duhana su se sami organizirali i nabavili stroj za berbu duhana. Stroj  je kupio OPG Ivana Martinušića iz Turnašice, u pitomačkoj općini, koji je ujedno i član Upravnog  odbora naša organizacije. Njegov OPG snosi sav financiski teret nabavljenog  stroja u iznosu od 50.000 eura. Tako da će ovih dana članovi Organizacije proizvodnje duhana Krupan list moći  prisustvovati demonstraciji stroja za berbu duhana  prilagođenu našim uvjetima. Nabavkom stroja za berbu duhana proizvođači duhana neće  morati ići strojnu berbu gledati u druge zemlje, već će u našim uvjetima proizvodnje  vidjeti stroj u radu i sve njegove prednosti i nedostatke, što je ujedno i velika prednost za procjenu daljnjeg razvoja strojne berbe duhana kod nas, naglašava Željko Aragović, predsjednik Organizacije proizvođača duhana Krupan list.

Za  ovogodišnju  berbu duhana  Organizacija proizvođača duhana uspijela se izboriti da  se nasadi duhana osiguraju  od jesenskog mraza, što je  prvi puta u 60 godišnjoj tradiciji  proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Naime, zbog zahtijeva  tržišta za kvalitetnijim duhanom vegetacija  u proizvodnji duhana se produžuje kako bi duhan  bio sadržajni, odnosno prihvatljivi duhanskoj industriji. Stoga je  i rizik od jesenskih mrazeva   postojao sve veći, a štete  koje nastaju od mrazeva na duhanu su ogromne.

* VELIKE NADE U NOVI ZAKON O DUHANU

U  ovogodišnjoj  berbi duhana, očekuju  se i strani kupci, koji iskazuju interes za duhanskom  sirovinom. Kupci neće moći kupiti  suhi duhanski list, jer im to priječi Zakon  o duhanu , ali dolaze u izvid, kako bih mogli  procijeniti kvalitetu i količinu   duhanske sirovine, koja  u narednim godinama može biti potencijalna roba za kupnju. Najavom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i Vlade Republike Hrvatske o donošenju  novog Zakona o duhanu, koji će biti usuglašen s pravnom stečevinom  Europske unije, omogućit će prvi put u povijesti hrvatske proizvodnje duhana da proizvođači prodaju svoju sirovinu ( suhi duhanski list ) na jedinstveno EU tržište. U Organizaciji proizvođača duhana Krupan list ističu kako je porastao interes stranih kupaca za hrvatski duhan, a i interes   proizvođača duhana je da na cjenovno kvalitetnijem  tržištu EU dobiju bolju cijenu .

- Cijena  proizvedenog  duhana u Hrvatskoj je  i dalje najveći problem  proizvođača duhana. S obzirom  da proizvođači duhana imaju  najmanju prosječnu otkupnu cijenu u EU  i regiji, ona je glavna prepreka za daljnja  ulaganja i razvoj ove hvalevrijedne proizvodnje. Očekivane  prosječne otkupne cijene u Hrvatskoj su na razini od 12,80 kuna do 14  kuna za kilogram proizvedenog duhana ovisno od kvalitete za pojedinu proizvodnu godinu. Međutim, za taj isti kilogram proizvedenog duhana proizvođači  u EU dobiju između 18 i 19 kuna, što je više za čak 40 posto. Niska otkupna  cijena u Hrvatskoj nije samo problem proizvođača duhana, ona je i jedan općedruštveni  problem. Naime, niska otkupna cijena duhana jedan je od glavnih generatora sivog tržišta  duhana u Hrvatskoj, gdje su posljedice   nesagledive kako za proizvođače duhana, duhansku industriju tako  i za državni proračun, koji na godišnjoj razini gubi oko 100 milijuna eura, ističe čelnik Krupnog lista.

Stoga je iznimno bitno da  se što prije donese Zakon o duhanu, koji otvara tržište sirovim duhanom u Hrvatskoj te na takav način izjednačava  otkupnu cijenu duhana kod nas i u EU, a samim tim potiče rast i razvoj proizvodnje duhana, zapošljavanje, izvoz ,ostanak  stanovništva u ruralnim prostorima i u konačnici pozitivno djeluje na punjenje državnog proračuna. (M. Bešir)