Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 03 Listopad 2012 20:31

Prozivaju Vladu i najavljuju prosvjede

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KOORDINACIJA SELJAČKIH UDRUGA SLAVONIJE TRAŽI IZLAZAK IZ KRIZE -

POŽEGA – Da bi upozorili na izrazito teško stanje u poljoprivredi, stočarstvu, a posebno mljekarstvu koje uništava niska otkupna cijena mlijeka i visoke cijene stočne hrane izazvane i sušom, tiskovnom konferencijom reagirali su članovi Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje. Odgovornima prije svega smatraju Vladu RH i ministarstvo poljoprivrede koje im je ukinulo subvenciju od 42 lipe na litru mlijeka, te ozakonili obračun otkupa mlijeka koji iz mjeseca u mjesec snižava cijenu mlijeka, koja se danas kreće oko 2 kune po litri.

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije upozorava da je zbog tih razloga samo ove godine 1452 obiteljska proizvođača prestalo s proizvodnjom mlijeka. – Mljekarske kuće i država ne vode brigu o stočarstvu i mljekarstvu. Slavonija nam je opustošena, još prije zbog monopolista i uvoznika prestalo se sa svinjogojstvom, a ova Vlada nastavlja pogodovati. Naš ministar financija gleda prema tim ljudima kao da su zmije, da će ga hrvatski seljak ujesti ili otrovati. On nema sluha za seljaka, a tako i potpredsjednik Čačić, koji kaže da odemo u druge poslove – pita Dukić, koji su to poslovi i dali žele seljake potpuno ukinuti ili žele osigurati da od svog rada žive. Ovo sve je dovelo do usijanja stanja među seljacima i oni najavljuju prosvjede.

- Suša je uzela svoj danak a danas je najveći problem u stočarstvu i proizvodnji mlijeka. Mjere koje je ponudio ministar nisu sveobuhvatne i pomažu samo nekim kategorijama poljoprivrednika. Hrvatska poljoprivredna komora traži pomoć i intervenciju države, posebno stočarstvu jer štale ostaju prazne, a ponovno podizanje proizvodnje koštat će daleko više. Tražili smo vraćanje subvencije za mlijeko i intervenciju iz robnih zaliha sa žitaricama, prvo ih napuniti da bi mogli nagodinu intervenirati kada budu skakale cijene. Ministar Linić je odgovorio da se ne može niti jedna kuna izdvojiti izvan proračuna – rekao je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koji traži i sastanak s premijerom i iznaći način kako zadržati proizvodnju.

Članovi udruga, proizvođači mlijeka i veliki stočari s područja Požeštine, Ivica Ribičić, Tihomir Kotrla i Željko Strapač upozoravaju da se danas posluje u dubokom minusu. Kotrla već rasprodaje svoje muzne krave jer ih neće imati s čime hraniti, a ne želi da sve ode u klaonicu. Ribič pita da li ovoj državi seljaci i proizvođači mlijeka uopće trebaju i kako će oni živjeti, jer i oni imaju djecu koja se školuju. Strapač kao najveći stočar i proizvođač mlijeka ima i zaposlenih radnika, a sada je već pola krava zasušio i ne muze ih jer štedi na hrani. Trenutno je litra mlijeka jeftinija od kilograma stočne hrane što je čisti gubitak, pa ih prisilno stavlja na „dijetu“. Drugih prihoda oni nemaju i nemaju iz čega pokrivati gubitke u proizvodnji mlijeka, a poslovanje mora otići u propast.