Petak, 28 Rujan 2012 11:52

Trodnevna regionalna izložba obrtnika i malih poduzetnika

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

13. OBRTNIČKI I PODUZETNIČKI SAJAM POŽEGA 2012. -

POŽEGA – U organizaciji Obrtničke komore Požega, Udruženja obrtnika Požega, Pakrac-Lipik i Gospodarske komore Požega održan je 13. Regionalni obrtnički i poduzetnički sajam Požega 2012. od 21-23. rujna u Sportskoj dvorani Grabrik. Na 84 izložbena prostora svoje proizvode, robu i usluge izložilo je 172 izlagača, a s dva inozemna izlagača iz Srbije i Makedonije, požeški sajam dobiva i međunarodni karakter. Uz generalnog pokrovitelja grad Požegu, Ministarstvo poduzetništva i obrta, sajam su pomogli pokrovitelji Županija Požeško-slavonska, grad Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternica, općine Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol, Velika, Turistička zajednica općine Velika, Zlatni lug, Croatia osiguranje, Raiffeisen mirovinski fondovi i Alles, a medijski pokrovitelj je bio tjednik Kronika požeško-slavonska.

P9222143Ova tri dana sajam, osim predstavljanja i prezentacije proizvoda i usluga, predstavlja mogućnost druženja poslovnih ljudi koji dijele problematiku, ali i užitak obrtništva i poduzetništva. Ne zaboravimo i ostale poslovne subjekte koji poslovno surađuju sa našim obrtnicima i poduzetnicima stvarajući, što dalje sve više povoljnije uvjete za razvoj obrtništva i poduzetništva. Cilj ovog sajma je što više približiti proizvode i usluge naših obrtnika potrošačima, a mladim ljudima pokazati možda njihovo buduće zanimanje – istakao je na otvorenju sajma Stipo Barukčić, predsjednik Županijske obrtničke komore. Novine u poslovanju obrtnika koje će donijeti novi zakon o obrtu, a prije svega da obrtnici za svoje poslovanje odgovaraju samo s imovinom obrta, kao i ostali subjekti u poslovanju, a ne sa svojom cjelokupnom imovinom kao do sada, te neke nove aspekte poslovanja koji se otvaraju ulaskom u EU, istakao je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. Malo gospodarstvo za koje svi kažemo da je najžilavije pokazuje blagi porast prihoda, ali i izvoza i investicija koje nam tako nedostaju, istakao je Dražen Pros, zamjenik ministra Ministarstva poduzetništva i obrta. Ovom dijelu koji je sigurni pokretač rasta i razvoja ministarstvo priprema nove mjere i potpore za razvoj, posebno u razvoju poduzetničke infrastrukture, poticanje otvaranja novih radnih mjesta i pomoć u korištenju fondova Europske unije koji nam se otvaraju nakon ulaska u EU.

Požega je sačuvala tisuću gospodarski subjekata

Grad Požegu koji je oduvijek bio grad obrtnika, poznatih majstora predstavio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, koji je ovogodišnji 13. sajam i otvorio, ali i istakao da je u ovoj nesretnoj privatizaciji, ovoj recesiji i gospodarskoj krizi ipak uspio sačuvati tisuću gospodarskih subjekata. Oni u ovoj teškoj situaciji ipak bilježe pozitivne rezultate, povećavaju svoje investicije, pokrivaju uvoz sa 1,4 puta većim izvozom što je daleko bolje od ostatka Hrvatske. Mjere koje sada poduzima ova hrvatska Vlada pokreću kotač cijelog gospodarstva, potiču smanjenje broja nezaposlenih koje grad Požega ima na nivou od 15% što je ponovno manje od hrvatskog prosjeka, a konsolidacija i bolji poslovni rezultati se očekuju već u idućoj godini.

Budi majstor na dječji način

P9222126Ovogodišnji sajam je uz brojne izlagače posjetiteljima i učesnicima sajma ponudio i niz popratnih manifestacija od Sajma zanimanja i promocije upisa u obrtnička zanimanja srednjih škola na području grada Požege, Budi svoj – budi majstor, Radionice djece dječjih vrtića koji su se okušali u nekoliko tradicionalnih majstorskih zanimanja, Drvo je prvo, modne revije modela koji su kreirali i sašili učenici srednje škole, revije frizura koje su kreirale i izradile požeške frizerske obrtnice, likovne kolonije na kojoj su učestvovali likovnjaci u sklopu Zajednice kulturnih udruga Županije požeško-slavonske. Održan je okrugli stol na temu Aktualno stanje i problematika obrtništva i malog poduzetništva u Obrtničkom domu Požega.

Županijsko ocjenjivanje meda

Već nekoliko godina u sklopu Obrtničkog i poduzetničkog sajma održava se i Županijsko ocjenjivanje meda, koje organizira Pčelarska udruga Zlatna dolina sa svojim članovima uz pomoć HPA i Agronomskog fakulteta. Ove godine zbog velike suše i znatno manje proizvodnje meda svoje proizvode na ocjenjivanje donijelo je 14 medara. Kako proizvoditi u ovako teškim sušnim uvjetima i kako se nakon velike suše i oslabljenih pčelinjih zajednica pripremiti za zimovanje govorila je dr. sc. Maja Dražić, zamjenica ravnatelja HPA.

Zlatnim, srebrnim i brončanim priznanjima nagrađeni su najbolji medovi u svojim kategorijama, a nagrade je uručio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. U kategoriji cvjetnih medova, med od kestena, brončanu ali i srebrnu medalju za svoje uzorke dobio je Ivan Pavlešić iz Požege, a zlatnu medalju osvojio je Marijan Krpan iz Požege. – Pčelarstvom se bavim od 2005. Godine, a sada ima 90 košnica. Prošle godine sam imao oko 5 tona meda od bagrema, miješanog i kestena. Tko to voli nije teška proizvodnja meda istakao je Krpan nakon primanja zlatne medalje.

P9232324U kategoriji posebno rijetkog meda, meda od hrasta sladuna zlatom se okitio Darko Egner iz Kutjeva čiji je med proglašen i šampionom sajma. – Pčelarstvom se bavim 12 godina, a ovo mi je treća šampionska titula na ovom sajmu. Ovo priznanje mi znači puno za promociju našeg obiteljskog gospodarstva i bolju prodaju. Imam 130 pčelinjih zajednica iz kojih proizvodim oko 7 tona meda. Pčelarstvom se bavi cijela obitelj. Ove godine su zbog suša bili daleko manje, pa je ove godine prinos samo 2,5 tona. Meda od hrasta medunca prošle godine sam imao 1,3 tone a ove godine samo 400 kg. Ispaša sa hrastom meduncem u Hrvatskoj postoji samo na Krndiji, na lokaciji od vinogradarstva od Čojuka šume do Duboke. Ovdje se dobiva med s puno tanina i drugih spojeva koji pomaže ljudima u organizmu. Ima 99 oksidansa dok obični med ima od 7-14 oksidansa – istakao je Egner nakon primanja šampionske titule.

Humanitarni lovački čobanac

Lovačke udruge iz Požege, Kutjeva, Sesveta, Buka, Pakraca, Orljavca, Ruševa, Čaglina i Lovački savez Požeško-slavonske županije već tradicionalno u sklopu Obrtničkog sajma organiziraju humanitarnu akciju za Udrugu roditelja djece s posebnim potrebama „Mi“ u kuhanju lovačkog čobanca.

- Došao sam kako bih sudjelovao u humanitarnoj akciji. Mislim da je to dužnost i obveza svih nas pa mislim da nas je trebalo biti i više - kaže Ivica Nikić, član LD „Slavonac“ iz Kutjeva. Sličnog je mišljenja bio i Ante Kalauz iz istoga društva koji kaže kako bi po njemu svaki čovjek na svoj način trebao pomoći drugima.

- Drago mi je da smo imali priliku ovdje doći i sudjelovati u humanitarnoj akciji. Došli smo tu na poziv i vrlo smo zadovoljni - rekao je Mario Korošić član LD „Jelen“ iz Zelčina iz Osječko-baranjske županije, a njegov kolega Mirko Mogoroš kaže da u čobanac stavlja samo odabrano meso srne, jelena i divlje svinje, no bitna je i dobra paprika.

P9232307- U humanitarnoj akciji sudjelujemo već četvrtu godinu i na neki smo način zadovoljni i mi a vjerujem i udruga „Mi“. Naš čobanac je odmah sav prodan i zato mislim da je bio dobar. Šteta što ove godine nema ocjenjivanja - rekao je tajnik lovačke udruge „Šijak“ Mirko Čenić s kojim je u ekipi bio i Slavko Bošnjak te Ivica Matošević.

Lovačkim se društvima ali i obrtničkoj komori na pomoći zahvalila Snježana Marić iz udruge „Mi“ dodajući kako je ovogodišnja akcija bila i više nego uspješna. Prikupljeni novac od prodaje lovačkog čobanca u iznosu od 4.500 kuna članovi udruge "Mi" iskoristit će za rad poludnevnog boravka u svom centru za edukaciju i rehabilitaciju. U sklopu poludnevnog boravka za djecu s posebnim potrebama organizirane su kreativne radionice, glazbene i edukativne radionice.

Osim zadovoljnih lovaca i članova Udruge Mi zadovoljni su bili izlagači i posjetitelji sajma jer su upravo za ručak mogli kupiti pravi lovački čobanac od divljači u centru Požege

 

Za cijelo vrijeme sajma bile su organizirane i stalne degustacije, kvalitetnih domaćih sireva Mljekare Biz iz Buka, bučinih koštica, bučinog kruha i djevičanskog bučinog ulja tvrtke Grbić iz Požege, nekoliko vrsta vina požeških vinara Dinka Vojaka i Antonije Hart, vina Perić iz Udruge vinara Kaptol, meda i mednih kolača pčelara OPG Targuš.

(V. Pr. i V. Re.)