Ispiši ovu stranicu
Subota, 26 Svibanj 2018 10:38

2. Znanstveno-stručni skup „Buča u prehrani“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

UDRUGA PROIZVOĐAČA BUČINOG ULJA HRVATSKA -

POŽEGA – U organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatska i Veleučilišta u Požegi održan je 2. Znanstveno-stručni skup „Buča u prehrani“ . Udruga je u suradnji sa znanošću i istaknutim znanstvenicima od kojih ističemo dr. sc. Sandra Balbino i dr. sc. Dubravka Škevin (PBF Zagreb), dr. sc. Srećko Valić (Medicinski fakultet Rijeka i Institut Ruđer Bošković Zagreb), dr. sc. Tihomir Moslavac (PBF Osijek), dr. sc. Lea Poljak (HZJZ), dr. sc. Ivančica Delaš (Medicinski fakultet Zagreb), dr. sc. Teuta Tompić (Bioinstitut Čakovec) provela niz značajnih projekata i istraživanja. Sve je rezultiralo i izdavanjem Deklaracije pod nazivom Bučino ulje – smaragd kontinentalne Hrvatske, koju su svi navedeni znanstvenici sastavili i potpisali. Proveden je i projekt utvrđivanja prehrambenih i znanstvenih tvrdnji za bučino ulje pod vodstvom tima znanstvenika, izrađen je i usvojen Pravilnik o bučinom ulju, održane su brojne gastro radionice a 6 godina za redom Udruga u Ivanić gradu organizira sajam bučinog ulja, koji posjeti oko 25.000 posjetitelja iz cijele kontinentalne Hrvatske.

- Svijest o važnosti i koristi buće i bučinih proizvoda je porasla, no to još uvijek nije dovoljno, stoga se organiziraju i ovakvi znanstveni i stručni simpoziji, kako bi se široj društvenoj javnosti buča i njeni proizvodi što više približili. Da bi kao više malih i razjedinjenih proizvođača, osigurali značajniji i zajednički nastup na tržištu osnovana je i Zadruga Crna kap, koja za sada ima devet proizvođača i prerađivača buče i bučinog ulja. Udruženi u zadrugu bi tek mogli konkurirati na neka veća tržišta što očekuju u svojoj budućnosti. Član zadruge je i Uljara Grbić, koja desetak godina na našem području organizira uzgoj buće kroz kooperantske odnose i proizvodi ulje u vlastitoj uljari. Tvrtka uz Hacap ima Halal i Košer certifikate i za sada je sa svojim bučinim uljem orijentirana na europskom i svjetskom tržištu, a sve veću potražnju bučinog ulja osjeća i na našem tržištu, na kojem su prisutni kroz nekoliko trgovačkih lanaca – istakla je Nives Lovrić, direktorica Uljare Grbić i predsjednica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatska.
U samom uvodu skupa nazočnima, među kojima je bilo veliki broj učenika Obrtničke škole Požega, Poljoprivredno-prehrambene škole Požega i Veleučilišta u Požegi obratili su se, dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan s požeškog Veleučilišta, požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji su dali podršku ovoj organizaciji i pristupu popularizacije buče kao prehrambenog artikla. Istakli su da je buča jedan od naših aduta koji još uvijek nedovoljno koristimo, te da ga trebamo kao još jedan od segmenata našeg blaga više isticati te aktivirati u turističkim kapacitetima.

U nastavku svoja predavanja su održali: izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu „Nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva bučinog ulja“, prof. dr. sc. Tihomir Moslavac s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku na temu „Proizvodnja i stabilizacija bučinog ulja“, izv. prof. dr. sc. Stela Jokić sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta nu Osijeku na temu „Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije“, prof. dr. sc. Srećko Valić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na temu „Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje“ i Andrea Drkulec, dipl. ing. sa Obrtničke škole Požega na temu „Navike konzumiranja bučinog ulja u našem okruženju“.

Zaključak na kraju, potrebno je povećati količine bučinog ulja za promociju od samih proizvođača, na sajmovima, javnim manifestacijama, danima otvorenih vrata, stručnim okupljanjima. potrebno je organizirati više radionica o načinima pripreme i konzumacije ulja u raznim jelima, a upravo tome u prilog je išao i domjenak nakon stručnog skupa, koji je priređen po receptima Muzeja u loncu. Na meniju su bila stara i autohtona jela u kojima se koristi zdrava hrana i bučino ulje.

Galerija slika