Breadcrumbs

Četvrtak, 24 Svibanj 2018 07:47

Najbolje Graševine dolaze iz Kutjeva d.d. perjanice hrvatskog vinogradarstva i vinarstva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OCJENJIVANJE VINA NA FESTIVALU GRAŠEVINE KUTJEVO 2018. DONIJELO TRI ŠAMPIONA KUTJEVAČKOJ VINARIJI  -

KUTJEVO – Ovogodišnje ocjenjivanje kvalitete sorte graševine na Festivalu graševine Kutjevo 2018. među 113 uzoraka graševine iz cijele kontinentalne Hrvatske donijelo je čak tri šampionske titule iz tri kategorije Kutjevačkom podrumu Kutjeva d.d. Tu odluku donio je Stručni ocjenjivački sud od  21 člana, sastavljen od najeminentnijih vinskih stručnjaka, na čelu s predsjednikom, prof. dr. sc. Edijem Maletićem, profesorom na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Inače sorta graševina zauzima čak četvrtinu ukupne hrvatske proizvodnje graševine, a Kutjevo d.d. je u tome najveći proizvođač graševine. Stoga je ovakav rezultat i očekivan, no svakako veliki uspjeh Kutjevačkog podruma i njihovih enologa koji ih i dalje zadržava na samom vrhu i daje titulu perjanice hrvatskog vinarstva. Nesporna je činjenica da je Kutjevački podrum, Kutjeva d.d. simbol hrvatske kontinentalne vinske kulture duge više od 8. stoljeća, koji pravi vinski znalci prepoznaju kao odraz najviših standarda kvalitete i povjerenja.

IMG 8611Ovi rezultati samo potvrđuju da Zlatna dolina budućnost svoga razvoja i brendiranja treba potražiti upravo u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji. - Iznimno smo zadovoljni rezultatima ovogodišnjeg ocjenjivanja. U vinarsku i vinogradarsku proizvodnju uložili smo gotovo 150 milijuna kuna i ovi rezultati samo su kruna našeg dugogodišnjeg rada. Ali ni tu nećemo stati već nastavljamo s našom politikom izvrsnosti, a netom navedeno predstavlja temelj za dodatno jačanje naše razvojne strategije i pozicije Kutjevačkog podruma na tržištu - rekao je Josip Vitez, direktor Vinogradarstva i vinarstva u Kutjevu d.d. 

Glavni enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin itekako ima razloga za veliko zadovoljstvo koji je istakao važnost osvojenih nagrada. - Umijeće proizvodnje samo najboljih vina uz prirodne resurse, koji nam ovdje stoje na raspolaganju, promišljenim planiranjem kutjevački kraj lako mogu vinuti u rang najrazvikanijih svjetskih vinogorja poput Bordeauxa, Piemont-a i drugih.

IMG 8614

Graševina Turković berbe 2017. Kutjevo d.d. - šampion u kategoriji mladih vina:

Vrhunsko vino visokog potencijala u kojemu je pregršt zrelih grozdova i zrelog voća u mirisu i okusu. Puna su ga usta, sočno je i mesnato, a blaga slatkoća uravnotežena je svježinom i tek primjetnom gorkošću. Pijući ga širi toplinu, voća postaju super voća, a mirisi vina miomirisi. Preporučujemo uz svečanija i toplija jela blage slanosti.

De Gotho Graševina berbe 2016. Kutjevo d.d. - šampion u kategoriji vina iz starijih godišta: Tajne privlačnosti, bogatstva i složenosti mirisa i okusa ovog premium vina, kriju se ne samo u raskošnom okusu zrelog grožđa iz kojeg je nastalo, nego i u načinu kako je dozrijevalo. Bačvice slavne slavonske hrastovine učinile su boju tijekom zrenja zagasitijom, voćnost domaćih i južnih voća prosušenom, bouquet obogaćen mirisnim sastojcima drveta. U okusu je slasno, krepko i pitko, prekrivenom svježinom, mineralnošću i zrelošću. Za vrhunske užitke preporučujemo uz jela s jačeg žara.

Graševina ledeno vino berbe 2011. Kutjevo d.d. - šampion u kategoriji predikatnih vina: Vino najviše raskoši, mirisa i okusa, koje miluje sva naša osjetila. Zlatno žute boje, jako bogate palete aroma u kojoj osjećamo: grožđice, marelice, kompote dunje, breskve i kruške, ušećerene limune i naranče, med lipe i kamilicu. Okus je obilan i širok, sladak i medni, ali nije težak, jer note kiselosti čine svježi završetak. Takva raskoš izmami sretne uzdahe.