Srijeda, 26 Rujan 2012 13:37

Prinos zbog suše prepolovljen

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ŽETVA BUČE GOLICE RAZOČARALA PROIZVOĐAČE -

POŽEGA - Već desetak dana na slavonskim poljima traje žetva buče golice. Suša je uzela golem danak na količini dragocjenih koštica - sirovinske baze za proizvodnju visoko kvalitetnih i traženih bučinih ulja. Umjesto očekivanih i do 2000 kilograma sirovih koštica po hektaru, prvi su rezultati pravo razočarenje - tek nešto više od 500 kilograma prinosa. Iako tržište, pogotovu ono Europske unije, vapi za ovom visokokvalitetnom sirovinom, ni prosječna cijena od tri eura za kilogram prosušene koštice kažu slavonsko baranjski proizvođači, neće ove godine pokriti gubitke.

Iako se očekivao bogat urod ove tradicijske kulture slavonskog sela - pod vriježama ga je upola manje.

Obitelj Grbić ekološkom i integriranom proizvodnjom golice bavi se već osmu godinu. I to na vlastitih 50 hektara i 100 u kooperanata u svim županijama slavonske regije.

Urod se kombajnira svakodnevno, no prvi su rezultati poražavajući.

- Očekivali smo puno, no na žalost na ovim poljima buče u Požeštini suša je učinila svoje. Plodova je upola manje od uobičajenog broja, a ako uračunamo i ove zelene od retrovegetacije, bit će tek trećina očekivanog uroda. Od standardnih 1600 do 2000 kilograma visokokvalitetne sirove koštice po hektaru površine, na ovim je poljima tek nešto više od pola tone. U ekološkoj proizvodnji - još je slabije - kaže Ivan Grbić, iskusan proizvođač buče i organizator proizvodnje ove kulture u Slavoniji i Baranji.

   Iako su tla bogata hranjivima, vlage nije bilo ni za lijeka, upozorava Ivan Han, poljoprivredni savjetnik u Poljoprivredno savjetodavnoj službi Požeško slavonske županije. - Hranjiva su trebala doći u listove buče, u tu 'tvornicu' koja će ih usmjeriti u plodove. Nedostatak vlage u taj pritok hranjiva iz tla u plodove je bio puno, puno slabiji pa su i plodovi manji, uroda je manje, a i kakvoća mu je lošija - pojašnjava Han.

Od toga strahuje i donedavni rekorder u prinosu buče - obitelj Kožić iz Šeovaca. Ovo je četvrta godina da ju proizvode, ali svoj rekord od nevjerojatnih 2 tisuće i 300 kilograma po hektaru, ove godine mogu tek sanjati. Prinos će u ovoga kooperanta biti upola manji.

I dok će u zapadnim dijelovima Hrvatske prinos biti uobičajen, što istočnije, barem kada je o buči riječ - to žalosnije.

Europsko tržište vapi za visokokvalitetnim bučinim košticama, plasman i cijena standardno dobri, no sada je to slaba utjeha. Gubici su preveliki da bi se moglo zaraditi čak i uz cijenu od 2,70 do 3 eura za kilogram koštice.

Iako izvozi uspješno na austrijsko tržište, ove godine zbog mala prinosa količine će zadovoljiti tek vlastitu preradu. Prve kapi dragocjenog ulja poteći će za nekoliko dana kada će se pokazati i prava kvaliteta sirovine.

Kako dolaze sve sušnije godine, bez navodnjavanja ova kultura kao ni mnoge druge nema šanse. Država im tu, poručuju, mora bez odgađanja pomoći.

Samo tako ova visoko vrijedna kultura koja se na slavonsko baranjska polja ponovno vratila, može biti itekako isplativa s više nego dobrom izvoznom perspektivom - i koštice i ulja.   (SN)