Ispiši ovu stranicu
Utorak, 22 Svibanj 2018 09:07

Od Ministarstva regionalnog razvoja žele realizaciju novih zajedničkih strateških projekata

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SLAVONSKI ŽUPANI POTPISALI PISMO NAMJERE KAO STRATEŠKI DOKUMENT -

POŽEGA - Pismo namjere kao dokument za sklapanje razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisali su slavonski župani, požeško-slavonski Alojz Tomašević, brodsko posavski Danijel Marušić, u ime virovitičko-podravskog njegov zamjenik Darko Žužak dok će osječko-baranjski Ivan Anušić taj akt naknadno potpisati, jer zbog prethodno preuzetih obveza nije mogao nazočiti tom zajedničkom potpisivanju.

Pismo namjere pripremljeno je i potpisano na inicijativu vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića uz potporu ministrice Gabrijele Žalac.

- Pismo namjere je pred-dokument za ono što će uslijediti, a to je potpisivanje zajedničkog dokumenta o strateškim projektima koje kao pet slavonskih županija imamo na svom prostoru no koji se nadovezuju bilo vrstom ili značenjem jedni na druge. Poveznica je to koja je svima važna, jer i proteklih godina nastojali smo partnerski djelovati, a ovo je jedna viša razina zajedničkog djelovanja i poruka da projekt Slavonija na ovaj način dobiva još snažniju našu potporu - naglasio je požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Potpis na Pismo namjere u ime virovitičko-podravskog župana parafirao je zamjenik Darko Žužak koji je naglasio kako je Virovitičko-podravska županija prihvatila tu ideju jer smatraju da upravo zajednički svih pet županija imaj priliku da se ostvari napredak prema fondovima Europske unije kako bi privukli što više sredstava za razvoj Slavonije.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naglasio je kako će Pismo namjere omogućiti bržu realizaciju strateških projekata u županijama u sklopu velikog projekta “Slavonija”, ali i jednostavniji pristup europskim sredstvima.

Veliko zadovoljstvo potpisivanjem Pisma namjere izrazio je i brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji je istakao kako mu je drago da su okupljeni oko jednog cilja i to onoga za razvoj županija, Slavonije i Hrvatske u cijelosti.

- Bitno je da smo mi ovdje okupljeni oko istih projekata jer muče nas i vrlo slični problemi. Drago mi je što ćemo s ovakvim jednim sporazumom s Ministarstvom regionalnog razvoja detektirati zajedničke projekte i na takav način lakše i jednostavnije privući sredstva iz EU i unaprijediti sredine u kojima živimo. Važno je napomenuti da je Vlada gospodina Plenkovića prva Vlada koja je napravila jednu reformu u fiskalnom smislu gdje je u daleko ravnopravniji fiskalni položaj stavila naše županije kojima doista i treba pomoć. S time su napravili mogućnost da brže povučemo europska sredstva i da dostignemo razvijenije dijelove Republike Hrvatske. Ovo Pismo namjere je izrazito dobro za naše sredine i čast mi je biti danas ovdje, a sutra i s ministricom Žalac kojoj također iskazujem sve poštovanje - rekao je župan Marušić.

Galerija slika