Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Svibanj 2018 08:46

Sadnja 90 milijuna presadnica duhana na 4.000 hektara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NA POLJIMA U SLAVONIJI I PODRAVINI KREĆE SADNJA DUHANA -

* S ovogodišnjih proizvodnih površina očekuje se ukupni urod od 9.500 tona suhog duhanskog lista u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna

* Taj duhan završit će na domaćem tržištu u duhanskim proizvodima i dostići vrijednost od gotovo 8 milijarda kuna, a 70 posto od toga završit će u državnom proračunu

Na sirovinskom području proizvodnje duhana u Slavoniji i Podravini u tijeku je rasađivanje duhana na ukupno ugovorenim ovogodišnjim proizvodnim površinama od oko 4.000 ha. Iz 500.000 hidroponskih plitica rasadit će se 90 milijuna presadnica duhana. Agronomski stručnjaci za duhan ističu kako ove godine vremenske prilike pogoduju sadnji duhana i ukoliko one potraju sadnja duhana na cijelom sirovinskom području mogla bi biti završena za desetak dana.

U ovogodišnjoj proizvodnji, ukoliko budu povoljne vremenske prilike može se očekivati ukupni urod od 9,5 milijuna kg suhog duhanskog lista u ukupnoj vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna.

- Isti taj duhan, a u skladu sa zakonskim propisima, završiti će na domaćem  tržištu u duhanskim proizvodima, gdje će njegova ukupna vrijednost narasti na  gotovo 8 milijardi kuna, a 70 % te vrijednosti završiti će u državnom proračunu - ističe Željko Aragović, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača duhana “Krupan list”, dodajući kako je primarna proizvodnja duhana jedina poljoprivredna kultura  u Hrvatskoj, koja zauzima značajan udio od 5 % u europskoj proizvodnji duhana. U posljednjem desetljeću hrvatski duhani svojom kvalitetom nalaze se u samom vrhu europskih duhana.

Na žalost, domaći kupci nisu prepoznali važnost i kvalitetu hrvatskog duhana  pa je već godinama uništavaju s niskim otkupnim cijenama.

Najavom Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Hrvatske o usklađivanju Zakona o duhanu s pravnom stečevinom EU, proizvođačima duhana omogućila  bi se prodaja duhana na cijenovno kvalitetnijem europskom tržištu. Spomenuti zakon trebao bi se uskladiti s pravnom stečevinom EU do kraja godine, a najava njegovog usklađenja i otvaranje tržišta sirovim duhanom u Hrvatskoj, pozitivno je odjeknulo kod primarnih proizvođača duhana. Na taj način će konačno biti ukinut monopolisitički položaj otkupljivača duhana koji je bio u praksi više od 60 godina. Sve to doprinijelo je, optimistički ocjenjuju u Udruzi hrvatskih proizvođača  duhana “Krupan list”, da se i ukupne ovogodišnje proizvodne površine pod duhanom u Slavoniji i Podravini koje su niz godina opadale, stabiliziraju te kako se slijedećih godina može očekivati i njihov značajniji rast.

Tekst/foto: m.b.