Petak, 27 Travanj 2018 11:46

Slovački veleposlanik i gospodarstvenici posjetili požeški kraj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DOMAĆIN IM JE BILA MATICA SLOVAČKA „KUKUČIN KUNTARIĆ“ IZ JAKŠIĆA -

JAKŠIĆ/KUTJEVO – Veleposlanik Slovačke republike u našoj zemlji Juraj Priputen sa skupinom gospodarstvenika boravio je u požeškom kraju, a domaćin im je bila Matica slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića koja njeguje kulturu, tradiciju i običaje svojih predaka.

Uz veleposlanika u izaslanstvu su bili gospodarski savjetnik Veleposlanstva Slovačke u Zagrebu Jan Štark, zatim Milan Pavelka, vlasnik vinarije Pavelka&sun, koji je enolog i jedan od osnivača Salona vina Slovačke republike, te Jan Janušik, osnivač vinarije Jano i Anna Pichova, direktorica tvrtke Malokarpatske ceste.

Nakon dolaska pozdravio ih je predsjednik Matice slovačke Pavel Treger zaželjevši im ugodan boravak.

Posjetili su objekt s podrumom i vinarijom Veleučilišta u Požegi, smješten iznad Podgorja, a tu ih je s radom profesora i studenata vinogradarsko-vinarsko-voćarskog smjera upoznao dr. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela ove visokoškolske ustanove.

Pokraj toga posjetili su i razgledali cisteritski podrum dd Kutjeva iz 1232. godine, gdje su kušali ponajbolja vina, a u nastavku i podrum poznatog kutjevačkog vinara Vlade Krauthakera.

Tekst: D.K. Foto: D.M.