Petak, 20 Travanj 2018 15:57

Kombajni za berbu duhana bit će uvjet za opstanak proizvodnje

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

USKORO NA DUHANSKIM POLJIMA U SLAVONIJI I PODRAVINI -

* Prije gotovo pola stoljeća američki kombajni brali su duhan na društvenoj plantaži Đolta u Podravini, a nakon 60 godina proizvodnje duhana na privatnom sektoru prvi puta ove godine berba duhana bit će obavljena strojno bez ljudskog rada

Prije gotovo pola stoljeća na prvoj plantaži duhana Đolta u Podravini, u vlasništvu ondašnjeg virovitičkog Poduzeća za proivodnju i obradu duhana Viržinija, obavljene su prve strojne berbe duhana tada najsuvremenijim kombajnima uvezenim iz SAD – a. Međutim, nakon nekoliko godina ponovo su se vratili ručnoj berbi duhana jer je trebalo zaposliti višak sezonske radne snage, a ni ondašnja tehnologija uzgoja duhana nije u potpunosti odgovarala njegovoj automatiziranoj berbi ( ravno tlo, razmak među redovima, ujednačen raspored listova na stabljici duhana, ujenačena zrioba za berbe po insercijama).

Nakon toga prošlo je pola stoljeća i sada hrvatski duhanski farmeri, koji su u međuvremenu ovladali suvremenom tehnologijom u proizvodnji duhana žele na svojim poljima uvesti strojnu berbu duhana, jer je to jedini način za opstanak njihove proizvodnje s obzirom da radne snage za berbe duhana u Slavoniji i Podravini više nema.

- Nedavno su članovi i Uprava naše Proizvođačke organizacije duhana “Krupan list”, koja je nastala preoblikovanjem Hrvatske udruge proizvođača duhana u proizvođačku organizaciju, ponovo okupiti proizvođače duhana sa sirovinskog područja Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji, posjetili tvornicu poljoprivrednih strojeva “Spapperi” u Cita di Castello u Italiji. Tvornica je specijalizirana za proizvodnju strojeva i opreme za duhanske farmere. Cilj nam je bio da se upoznamo sa suvremenom opremom u proizvodnji duhana, a koju osim talijanskih duhanskih farmera koriste farmeri u zemljama sa suvremenom proizvodnjom duhana kao u SAD-u. Posebno smo bili zainteresirani za strojnu berbu duhana, odnosno kombajne za berbu duhana u dvorednoj izvedbi.

Za nabavu rabljenog dvorednog kombajna duhanski farmeri morat će platiti 50 do 70 tisuća eura

- Obzirom na sve veće poteškoće u pronalaženju radne snage, proizvođači duhana u Hrvatskoj primorani su potražiti alternativu, kroz strojnu berbu, koju prakticiraju sve razvijene duhanske zemlje. U dogovoru s vlasnikom tvrtke Spapperi, odlučili smo se za kupnju jednog stroja za berbu duhana, koji bi bio isporučen u lipnju mjesecu u Hrvatsku. Operativno i financijski stroj, čije je cijena iznad 100 tisuća eura, podmirio bi jedan član organizacije, koji želi ostati anoniman. To bi bio naš pilot program strojne berbe duhana koji bi bio stručno praćen tijekom ove godine na njegovom OPG-u. Tako će prvi puta u 60 godina proizvodnje duhana na privatnom sektoru u Hrvatskoj berbe duhana biti obavljene strojno - objašnja Željko Aragović iz Krupnog lista.

Međutim, kako su duhanski farmeri očekivali da će dobiti financijsku potporu iz EU programa za poljoprivredu, to se nije dogodilo zbog vremenskog tjesnaca apliciranja za ta sredstva pa su u dogovoru sa spomenutim talijanskim proizvođačem kombajna za berbu duhana dogovorili kupnju rabljenog dvorednog kombajna, čija će cijena biti, ovisno o opremi, u rasponu od 50 do 70 tisuća eura s tim da će proizvođač prije isporuke obaviti generalni remont. Tim kombajnom podmirile bi se strojna berba duhana na proizvodnim površinama od oko 50 hektara. Sada će proizvođači svoje proizvodne površine pod duhanom morati u potpunosti prilagoditi za suvremenu strojnu berbu.

Zbog kronične nestašice radne snage bio je doveden u pitanje opstanak proizvodnje duhana za koju je spas pronađen u strojnoj berbi duhana

U Krupnom listu očekuju da će u Hrvatskoj, za koju godinu, više od 70 posto proizvodnje duhana biti strojna berba. To će uvelike olakšati organizaciju proizvodnje duhanskim farmerima i uz otvaranja tržišta sirovim duhanom, uz veće cijene, stvoriti uvjete za opstanak i značajni rast hrvatske primarne proizvodnje duhana, jer najavom dolaska kombajna za berbu duhana u Hrvatskoj ponovo je oživjelo zanimanje za tom proizvodnjom.

Tekst/foto: M.B.