Ispiši ovu stranicu
Subota, 14 Travanj 2018 10:44

Radovi na odvodnji krenuli u Svetinji, a u lipnju Tekić i Ramanovci

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČAK ČETIRI VRIJEDNA PROJEKTA VODOOPSKRBE I ODVODNJE U OPĆINAMA JAKŠIĆ I KAPTOL -

SVETINJA – Čak četiri vrijedna infrastrukturna projekta vodoopskrbe i odvodnje provode se u općina Jakšić i Kaptol u naseljima na tim područjima. Radovi se trenutno izvode na projektu odvodnje otpadnih voda u naselju Svetinja koje će se spojiti na sustav odvodnje otpadnih voda i biopročistač u naselju Eminovci. Radi se o izgradnja kombiniranog gravitacijsko tlačnog sustava s crpnom stanicom, duljine 1.181 metara. Općina Jakšić financira navedenu gradnju sustava odvodnje otpadnih voda preko nositelja investicije tvrtke Tekija d.o.o.

Javnom nabavom izabran je najpovoljniji ponuditelj, zajednica ponuditelja s nositeljem obrt “Iskop Marijanović”, vlasnika Frane Marijanovića iz Kaptola koji bi izvođač radova investiciju trebao dovršiti za tridesetak dana. Ukupna investicija iznosi 1,17 milijuna kuna – rekao je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić dodajući kako je ugodno iznenađen brzinom izvođenja radova.

Izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže nastavlja se u još jednom naselju općine Jakšić, Tekiću za koju je investiciju raspisan javni natječaj za izvođača radova. Tu je investiciju uz još jednu u kaptolačkoj općini u naselju Ramanovci najavio Milan Beslić, voditelj Sektora razvojno-tehničkih poslova u Tekiji u nazočnosti načelnika općine Kaptol Mile Pavičića te predsjednika Skupštine tvrtke Tekija, Marija Pilona.

U naselju Tekić izgradit će se vodovodna i kanalizacijska mreža u dužini 2.800 metara. - Planirana vrijednost je 4,8 milijuna kuna kroz Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. Trenutno je u fazi javno nadmetanje za izbor izvoditelja radova i nadzora, a početak radova očekujemo u lipnju ove godine. Izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže 66 domaćinstava bilo opskrbljeno pitkom vodom te sustavom odvodnje - rekao je Beslic najavljujući radove u lipnju i u naselju Ramanovci gdje je u planu 2.550 metara kanalizacijske mreže i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za 350 stanovnika ,vrijedan 2,6 milijuna kuna koja su osigurana preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi u cijelosti.

- Dugi niz godina imali smo više građevinskih dozvola koje nikako nismo mogli staviti u funkciju za izvođenje radova, pa su i Svetinja i Tekić već obnavljanje dozvole. Uspjeli smo evo da omogućimo i ostalim naseljima na području naše općine koji nemaju odvodnju, a Tekić nije imao ni javnu vodoopskrbu. Nadam se da će sve biti realizirano kako je i planirano - dodao je načelnik Kovačević.

I projektna dokumentacija za naselje Ramanovci već je bila davno pripremljena istakao je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić. - Bilo je tu niz problema, zbog trase smo jedan dio morali preprojektirati, potom je došlo do smanjenja izvora financiranja, pa četiri godine praktički nismo mogli nigdje aplicirati navedeni sustav za izgradnju. Drago mi je da smo sad uspjeli s Tekijom kroz mjeru ruralnog razvoja 7.2.1., a to je kanalizacija i četvrti uređaj za pročišćavanje koji se gradi u našoj općini i još nam preostaje samo jedan kako bi naša općina bila pokrivena odvodnjom uz uređaje, a imamo još razviti mreže u Bešincima, Doljanovcima i Podgorju. To je u fazi projektiranja i bit će kandidirano za sljedeći krug u mjeri 7.2.1 - naglasio je načelnik Pavičić.

Predsjednik Skupštine tvrtke Tekija, Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika grada Požega koja je većinski vlasnik tvrtke Tekija, istakao je svoje zadovoljstvo što ta tvrtka sudjeluje u svim projektima. - Čestitam projektnom timu Tekije i načelnicima općina na predanom radu u realizaciji ovih projekata, od Projekta Svetinja od gotovo milijun kuna te projekata koji su u pripremi od gotovo 8 milijuna kuna sa sto posto prihvatljivim izvorima financiranja. To je veliki poticaj za daljnji rad i napredak i nas u gradu Požegi ali i ostalim suvlasnicima tvrtke Tekija. Nadam se da će radovi biti gotovi u dogovorenim rokovima te da će naši sugrađani uskoro imati one osnovne uvjete za život u današnje vrijeme, a to su priključci na vodovod i kanalizaciju.

Galerija slika