Utorak, 10 Travanj 2018 10:31

Mladi tim stručnjaka izrađuje projekte za tvornice stakla u cijelom svijetu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OD PROŠLE GODINE U POŽEGI USPJEŠNO RADI TIM EUROPSKOG KONZORCIJA „HORN GLASS INDUSTRIES“ -

POŽEGA – Gotovo nezamijećeno prošle godine godine u Orljavskoj ulici osvanula je svjetleća reklama na pročelju poslovnog prostora s natpisom Horn. Nitko zapravo nije znao što je to, ali ni čime će se baviti ta tvrtka. To smo otkrili tek kada su oni željeli da se malobolje predstave javnosti, pa su moramo tako reći u svojoj skromnosti pozvali požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i neke od značajnijih medija. Ono što smo vidjeli ulaskom u te prostore, prva saznanja o tome što radi taj mladi tim stručnjaka, sedam visoko obrazovanih kadrova, zaista nas je iznenadilo.

Oni su dio europske korporacije Horn Glass Industries sa sjedištem u Njemačkoj, a tvrtka Horn Glass Slavonije d.o.o. bavi se projektiranjem novih tvornica stakla, kako ravnog stakla svih vrsta, tako i staklenih boca za industriju pića i hrane. Tim se sastoji od inženjera građevine, strojarskih inženjera i projektanata, koji su se nakon završenih fakulteta usavršavali u sklopu kompanije, te sada rade na najvećim projektima novih tvornica stakla u cijelom svijetu.

- Prije tri mjeseca završili smo novu tvornicu stakla u Turkmenistanu, vrijednosti 100 milijuna eura, koja je sada u probnoj proizvodnji kojom upravljaju proizvodni inženjeri naše tvrtke Horn i obučavaju lokalne kadrove. Trenutno radimo projekte nove tvornice stakla u Azerbajdžanu, koja će krenuti u izgradnju. Pripremamo projekte i za dvije tvornice stakla u Kini, jednu u Meksiku – rekao je Alen Vidaković, Glass Furnance Design Enginner koji je prikazao i kratki film o radu tvornice u Turkmenistanu, koja je smještena u samoj pustinji, jer se odmah nakon površinskog pijeska nalaze ogromne količine kvarcnog pijeska za proizvodnju stakla. Znači tvornica je došla odmah uz eksploatacijsko polje i nema velikih troškova dovoza sirovina. Samo za ilustraciju, uz sve građevinske radove i silne tone betona koji je ugrađen na licu mjesta, iz Njemačke je oprema za tvornicu, staklarske peći i linije strojeva prevezeni sa 720 tegljača. Cijeli proces je robotiziran i nema ljudskog rada osim upravljanja strojevima i kompjuterima. Samo linija od staklarskih peći do robota koji reže staklo u velike kvadratne plohe duga je 800 metara. Na kraju robotske ruke tovare staklene plohe u uspravnom položaju na viljuškare za utovar u transportne kamione. Danas ta tvornica dnevno proizvodi 250 tona ravnog stakla i 150 tona raznih staklenih boca, a plan je postići proizvodnju od 600 tona stakla dnevno.

- Ova tvrtka je konzorcij jedne velike Njemačke tvrtke, ali je na prijedlog našeg čovjeka, direktora Predraga Zebe, ovdje otvorila svoju poslovnicu, projektantski ured. ja sam ponosan što se ovdje u Hrvatskoj i našoj županiji mogao uspostaviti ovakav tim, naših mladih inženjera, mladih stručnjaka, koji su pokazali da nema granica u radu. To je dokaz da tko želi, može stvoriti radno mjesto sebi, drugima i uspješno privređivati, kao ovdje iz Požege za cijeli svijet. Sposobnost i znanjem, ovi projekti, nove tehnologije koje odavde idu u cijeli svijet, pokazujete i drugim ljudima da u Hrvatskoj ima pameti i sposobnosti. Naša županija je inače poznata iz povijesti a i danas po staklarstvu, od Požege, Zvečeva do Lipika, pa ćemo svakako iskoristiti prisutnost ove tvrtke da tu djelatnost proširimo. U planu je na području Lipika graditi novu tvornicu stakla, za koju je u suradnji s gradom Lipikom već osigurano zemljište. Taj projekt bi trebao osigurati stotine novih radnih mjesta bitnih za pakračko-lipički kraj - istakao je župan Tomašević, čestitajući ovom mladom timu na uspjesima koje svakodnevno postižu. Ovo je jedna prekrasna priča koju moramo isticati, pohvaliti se s njima, pomoći im da zajedno proširimo taj posao.

Direktor Predrag Zeba ističe da su spremni primiti još novih inženjera strojarstva, građevinaca i arhitekata, čak su otvorili i natječaj, ali trenutno se nitko nije javio, jer za takvim kadrovima je još uvijek potražnja, a mnogo mladih tih specijalnosti otišlo je u Europu. Ističe da su primanja odlična, što su potvrdili svi zaposlenici i iskazali svoje zadovoljstvo, a osim dobrih primanja ističu i odlične uvjete pravog timskog rada.

Nikolina Bošnjak zajedno s Alenom Vidakovićem radi upravo na projektiranju staklarskih peći, s time da je njena specijalnost šamotne obloge peći, dok je Alenova specijalnost procesni dio rada staklarskih peći. Upravo staklarske peći srce su svih staklarskih tvornica i trenutno rade projekt peći za Azerbajdžan.