Ispiši ovu stranicu
Petak, 23 Ožujak 2018 15:06

Hrvatske vode kroz šest projekata aglomeracija ulažu 1,2 milijarde kuna u Slavoniju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO-SLAVONSKU ŽUPANIJU POSJETIO DAVOR VUKMIRIĆ, ZAMJENIK DIREKTORA HRVATSKIH VODA -

POŽEGA - Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić danas je posjetio župana Alojza Tomaševića i održao radni sastanak na kojemu su razmatrali projekte koji koriste hidropotencijale naše županije, te razgovarali o obrani od poplava i navodnjavanju te o ponovnom pokretanju projekta akumulacija Šumetlica.IMG 3595

- Hidropotencijali naše županije vrlo su značajni za razvoj gospodarstva u cijelosti, a posebice u segmentu navodnjavanja i obrana od poplava. Danas smo ponovo razgovarali upravo o opasnostima od poplava kako bi aktualizirali projekte akumulacija od Šumetlice do Kamenske koje su važne i za navodnjavanje i upravljanje vodom. Uz akumulaciju Kamenska predviđeno je primjerice šest mini hidroelektrana od Orljavca do Lužana, tri su izgrađene, tri su predviđene za budućnost. Naš Prostorni plan je u izradi, Studija utjecaja na okoliš je u završnoj fazi i vjerujemo da će na Skupštini najkasnije u rujnu ti dokumenti biti i usvojeni.

Drago mi je da se mogu zahvaliti u ime gradova Pakraca i Lipika da su za Šumetlicu, za koju su potpisani ugovori još prošle godine, pronađene nove mogućnosti da taj projekt od gotovo sto milijuna investicija može ići dalje, u početak izgradnje - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Dodao je kako će finalizacijom tri aglomeracije – Požega, Pleternica i Pakrac/Lipik u Požeško-slavonsku županiju doći gotovo 500 milijuna kuna investicija kao novi pokretač i zamašnjak ovdašnje privrede.

- Hrvatske vode kroz šest slavonskih projekata aglomeracije – Požega, Pakrac, Pleternica, Valpovo, Belišće i Đakovo u Slavoniju ulažu oko milijardu i 200 milijuna kuna. Veliki dio aktivnosti u tom kontekstu je odradila i Požeško-slavonska županija te župan osobno, jer su četiri od tih šest projekata na ovom području. Uz sve druge projekte i suradnju koju imamo, upravo ovim angažmanom došli smo do situacije da je sve na vrijeme pripremljeno i sada tražimo rješenja da što prije dođemo do raspisivanja natječaja - rekao je zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Posebne aktivnosti obavljene su kako bi se nastavio projekt akumulacije Šumetlica. - Obišavši teren i napravivši jednu promemoriju istražili smo sve opcije. Između ostalog i u pravnom kontekstu, kako bi se taj projekt nastavio, a da se ne ide u novi natječaj koji bi isto izazvao niz problema. Trenutno smo pred potpisivanjem ugovora koje će se obaviti idući tjedan, a koliko je to važno za područje Pakraca i Lipika ne treba govoriti - zaključio je Vukmirić.