Četvrtak, 22 Ožujak 2018 17:49

„Lovac protiv mrazeva“ spašava urod voća i grožđa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TVRTKA DANIJEL IZ PLETERNICE PREDSTAVILA STROJ POTREBAN SVIM VOĆARIMA I VINOGRADARIMA -

SKENDEROVCI –Pleternička tvrtka za prodaju poljoprivrednih strojeva, priključaka i ostale opreme „Danijel“ organizirala je terensku pokaznu prezentaciju novog stroja „Lovca protiv mraza“ u voćnjaku OPG Bojić u Skenderovcima. Ovaj stroj koji se pokazao efikasan u voćnjacima i vinogradima, sve više je interesantan voćarima i vinogradarima, jer već nekoliko godina kasni mrazevi smanjuju ili u potpunosti izostave očekivani urod voća i grožđa. Stroje je vrlo jednostavan, vučen traktorom, a radi na upuhivanju toplog zraka u redove voćaka ili vinove loze. Na prezentaciji ovog stroja proizvedenog u Poljskoj, koji prodaje tvrtka Danijel pojavilo se voćara i vinogradara iz Požeštine, ali i ostalih dijelova Slavonije i Baranje.

- Princip rada stroja je vrlo jednostavan, ova tuba visine 4 metra uvlači topliji zrak s veće visine, a u donjem dijelu taj zrak se još zagrijava s dva plamenika na plavi dizel. Taj sada topli zrak ventilatori upuhuju s obje strane u redove voćnjaka ili vinograda. Na taj način podižu temperaturu za nekoliko stupnjeva i sprečavaju štetu od ranih jutarnjih mrazeva. Imamo već i pozitivnih iskustava od ljudi koji su ih već nabavili i koristili prošle godine u vrijeme mrazeva, a sada od kako je mraz nekoliko godina za redom napravio velike štete interes je za stroj i povećan. Upravo ti zadovoljni korisnici su nam najbolji promotori - istakao je Danijel Čorak, vlasnik i direktor tvrtke to dodao da je cijena ovog stroja od 44 tisuće kuna na dalje ovisno o stupnju opreme stroja, povoljnija od sličnih strojeva i konkurencije.

Tijekom noći ovaj stroj može u višesatnom prolasku kroz redove voćnjaka i vinograda zaštiti od 4 do 5 ha nasada. Ovisno od temperature, efikasan je u prolasku kroz svaki treći, četvrti ili peti red. Sa zaštitom voćari i vinogradari trebaju krenuti, uz praćenje prognoze i mjerenja u samom vinogradu ili voćnjaku, obično u jutarnjim satima kada se temperature spuštaju. Tijekom noći ili u jutarnjim satima trebaju kroz nekoliko sati više puta proći kroz redove i na taj način podići kritičnu temperaturu iznad ništice.

Povoljno iskustvo s „Lovcem protiv mraza“ ima voćar Ivan Bašić iz baranjskog Čeminca koji je već prošle godine u vrijeme proljetnih mrazeva koristio stroj. On obrađuje ukupno 28 ha voćnjaka, jabuke i kruške. - Ja sam prošle godine stroj upotrijebio u mladom voćnjaku gala jabuke od 4 ha i uspio sam spasiti cijeli urod. Ovo je bila treća godina roda i bio je dobar urod prošle godine. Imamo svoju meteorološku stanicu i kad smo vidjeli da temperatura pada ispod nule, samo smo upalili traktor, aktivirali stroj i krenuli među redove. Radili smo nekoliko sati, vozili kroz svaki četvrti red. Potrošnja je mala i super je što je dizel, jer neki slični strojevi imaju plin, pa je tu veliki problem s onim velikim bocama, jer ih imaš dosta, koliko će dugo izdržati, a ovdje je sve vidljivo a plavi dizel dostupan na svakom imanju. Stroj je vrlo pokretljiv i u odnosu na druge nije skup. Ja sada pregovaram da kupim još jedan ili dva komada, jer mi za veliku površine voćnjaka treba više komada za cijelu zaštitu voćnjaka.