Banner 750x94 cestitke 1,3

bilburger

Breadcrumbs

Ponedjeljak, 07 Studeni 2011 19:05

KUTJEVO D.D. ORGANIZIRALO I OTKUP TRŽNIH VIŠKOVA GROŽĐA: Želja sviju da se ovogodišnja situacija ne ponovi

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

KUTJEVO - Kutjevo d.d. ovoga je tjedna otkupljivalo grožđe od svojih kooperanata koji su proizveli veće količine grožđa ali i vinogradara s kojima nemaju ugovorenu proizvodnju. Tako je dodatno bilo otkupljeno više od 400 tisuća kilograma grožđa od 60-ak vinogradara. Otkupna cijena je kuna i 80 lipa po kilogramu, a novac će proizvođačima biti isplaćen nakon prodaje vina. U Kutjevu najavljuju reviziju svih ugovora s proizvođačima grožđa, te upozoravaju kako se ubuduće svi vinogradari moraju pridržavati standarda i propisa Europske unije koji dozvoljavaju prinos od osam tona po hektaru a ne 12, 13 ili više tona po hektaru kao što je to bio slučaj ove godine. Doznajemo to između ostaloga od predsjednice Uprave Kutjeva Natalije Mataić koja ističe da se na ovaj otkup Kutjevo odlučilo jer ni njima kao  proizvođačima nije lako gledati neobrani urod.

- Pojačanim punjenjem ispraznili smo dio kapaciteta u podrumu te omogućili vinogradarima da svoje grožđe uberu. S ovim otkupom grožđa Kutjevo je preuzelo veliki rizik plasmana vina, no vjerujem da će  to u konačnici prepoznati i sami proizvođači koji bi i u drugim segmentima poljoprivredne proizvodnje mogli još bolje mogli surađivati s Kutjevom d.d. Ovogodišnja situacija vjerujem da se više neće ponoviti i da će se proizvođači pridržavati propisanih standarda. Naime ima dosta proizvođača čije površine nisu upisani u vinogradarski upisnik i nemaju riješene zemljišno pravne odnose - rekla je Mataić.

Iako ističu da su otkupne cijene za grožđe niske, vinogradari su zadovoljni ovim odnosom Kutjeva d.d. koje je odlučilo da im otkupi grožđe koje bi u protivnom u većini slučajeva ostalo neubrano na trsovima. Među onima koji je sad isporučio grožđe je i Stjepan Jogun iz Tornja.

- Ostalo mi je 30 tona. Kako kasno beremo imamo i manje. Slador je jako dobar i za vrhunska je vina. Cijena je takva kakva je ali nitko drugi nije ništa ponudio. Cijela situacija je žalosna no ja mislim da je tu država kriva jer smo mi tu kao područje od posebne državne skrbi dobivali veće poticaje od 50 tisuća kuna za podizanje nasada. Zato je ona trebala i druge prisiliti da nam otkupe grožđe. Da je ovo kukuruz ja bih ga zaorao no vinograd ne mogu. Šteta je da propadne. Već sam dugo kooperant. Grožđe je malo prerodilo pa imamo i više od 13 tona po hektaru - kaže Jogun.

- Bavim se vinogradarstvo 25 godina i imam hektar i pol površina. Zemlja je urodila pa sam imao urod od 13 tona. Zadovoljan sam činjenicom da sam ipak mogao predati grožđe no možda će mi ipak neke količine ostati - kaže Željko Kukić iz Venja.

Zadovoljan s otkupom je i Vlado Baričevac iz Trenkova kojemu je ostalo između osam i devet tona grožđa. - S cijenom baš i nisam zadovoljan no prihvatili smo je, jer druge nema a i bolje je nego da nam grožđe propadne. Urod mi je bio veći od deset tona po hektaru.

I proizvođači grožđa i Kutjevo d.d. ipak imaju jednu zajednički želju - da se ovogodišnja situacija više ne ponovi.

V.Re.