Breadcrumbs

Petak, 09 Ožujak 2018 11:01

Pakracu plaketa „Grad prijatelj ženskog poduzetništva“, a predstavili se i pakrački obrtnici, tvrtke i ustanove

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KONGRES PODUZETNICA JUGOISTOČNE EUROPE U ZAGREBU -

PAKRAC - Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca preuzela je u ime Grada Pakraca povelju „Grad prijatelj ženskog poduzetništva“ na jučer održanom Kongresu poduzetnica jugoistočne europe koji je u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra održan u zagrebačkom City centru Plaza.

Uz Pakrac, poveljom su ove godine nagrađeni još i Petrinja i Vukovar.

Gradonačelnica Blažević nakon Kongresa nije krila zadovoljstvo.

- Naravno da svako priznanje godi, posebno ako se radi o tako važnom segmentu kao što je gospodarstvo i poduzetništvo. Ova Povelja je rezultat našeg dosadašnjeg nastojanja da na području Grada Pakraca olakšamo život i poslovanje poduzetnicima i obrtnicima. Oživjeli smo cijeli niz mjera za poticanje poduzetništva poput oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, povoljne cijene najma poslovnog prostora u poduzetničkom inkubatoru, razne oblike sufinanciranja i financiranja za zapošljavanje, za nabavku opreme i imovine i slično. Imamo i jako puno iskustva u povlačenju sredstava iz EU fondova kroz naš Poduzetnički centar koji je poduzetnicima na raspolaganju, a pomažemo i kroz sufinanciranje prijava na EU natječaje. Posljednja u nizu mjera su i besplatne edukacije koje su u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom započele u Pakracu i provoditi će se tijekom cijele godine s glavnim ciljem da sve ovo navedeno rezultira većim brojem tvrtki, poduzeća i obrta, a samim time i novih otvorenih radnih mjesta na području našeg grada - rekla je nakon Kongresa gradonačelnica Blažević i dodala: - Kada naglasak stavljamo na žensko poduzetništvo važno je znati da je to svojevrsna pozitivna diskriminacija u cilju postizanja ravnopravnost spolova u poslovnom sektoru. Zato vjerujem da će ovaj pridjev „žensko“ već sljedeće godine nestati i da takva podjela više neće biti potrebna.

Dodala je i kako je u Pakracu trenutno otvoreno 109 obrta (od kojih je 23 u vlasništvu žena) u kojima je zaposleno oko 250 ljudi te 99 poduzeća u kojima je zaposleno oko 640 ljudi.

 U sklopu Kongresa održan je i Poduzetnički sajam na kojem su se predstavile i pakračke tvrtke, ustanove i obrtnici. Uz Grad Pakrac, Poduzetnički centar Pakrac i Turističku zajednicu Grada Pakraca, svoje usluge i proizvode su prezentirali i Udruženje obrtnika Pakrac – Lipik, „Hotel Pakrac“, Poljoprivredna zadruga „Voćko“, „Pivovara Slavonica“, „Slatki užitak“ i OPG Rosman.