Utorak, 20 Veljača 2018 14:58

Djelomičnu naplatu očekuje 152-oje bivših radnika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAKON VIŠE OD 15 GODINA ZAVRŠEN STEČAJNI POSTUPAK U PLETERNIČKOM "OROPLETU" -

PLETERNICA - Nakon više od 15 godina završen je stečajni postupak u pleterničkoj tvrtki "Oroplet" d.d., a radnici će uspjeti naplatiti dio svojih potraživanja. Potvrdio nam je to Miro Mesić, predstavnik radnika u Odboru vjerovnika "Oroplet" d.d. u stečaju.

- Nakon neizmjerno dugog odvijanja stečajnog postupka nad Oropletom, on je konačno i završio 29. siječnja ove godine kada je održana Skupština vjerovnika. Na Skupštini je donesena i odluka da se iznos od 943.256,98 kuna dodjeli 152-oje radnika koji su bili u radnom odnosu u Oroplet d.d. na dan otvaranja stečaja. Iznosi koje će dobiti su različiti za pojedine bivše radnike ovisno o godinama staža i visini plaće u ondašnjem Oropletu a kreću se od 1.100 do 13.500 kuna. Ovim isplaćenim iznosom priznate realizirane tražbine po zaposlenom iznose oko 48 posto (otpremnine) što je izuzetno povoljno u odnosu na "stečajni prosjek u RH" koji iznosi oko 11-12 posto. Napominjem da su zaostale plaće prije isplaćene - rekao je Mesić.

Zbog dugotrajnih problema u poslovanju firme, stečaj je u "Oropletu" pokrenut 21. listopada 2002. godine čemu je prethodilo nekoliko obustava rada, počevši od travnja te godine. Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka podnijela je u svibnju tadašnja "Požeška banka" i to zbog duga od 5 milijuna kuna.

- Molim bivše radnike "Oropleta" d.d. da računovotkinji Ankici Prica dostave svoj OIB, broj štednog računa, adresu i telefonski broj. Mogu je kontaktirati na tel. 251-644 ili 099 515 11 30 i bilo bi dobro da to učine što prije jer, što prije prikupimo podatke, pa i o umrlim radnicima, prije će krenuti isplata novca koji smo čekali toliko godina - dodao je na kraju Mesić.

Tekst: V.M. Foto: Arhiva (Kronika požeško-slavonska)