Srijeda, 07 Veljača 2018 14:47

Hrvatski duhani kreću u ugovaranje nove sezone sjetve duhana

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Hrvatski duhani nastavljaju s poticanjem proizvodnje duhana u Hrvatskoj. U proteklih 10 godina vrijednost otkupljene proizvodnje porasla je više od trećine, dok je prosječna otkupna cijena uvećana čak 54 posto

VIROVITICA – Hrvatski duhani, tvrtka koja ove godine slavi 60 godina uspješne organizacije proizvodnje duhana na podravskim i slavonskim poljima, kreće u ugovaranje nove sezone sadnje duhana. Ove godine žele povećati količinu ugovorenog duhana i njegovu kvalitetu jer je otkup kvalitetnog duhana u sklopu grupacije British American Tobacco (BAT), unutar koje tvrtka posluje, zajamčen.

Ukupna vrijednost duhana prošle otkupne sezone dosegla je 95 milijuna kuna, čime je nastavljen rast vrijednosti proizvodnje duhana u Hrvatskoj. U proteklih 10 godina vrijednost proizvodnje duhana koje su otkupili Hrvatski duhani porasla je za više od trećinu, a prosječna otkupna cijena za kooperante povećana je čak 54 posto.Fotografija 1

- Nastavljamo veliku tradiciju razvoja proizvodnje duhana u ovom kraju. Naša vjera u dugoročnu održivost duhanske proizvodnje u Hrvatskoj nikada nije bila čvršća. Vjerujemo da duhan i u idućim godinama može osiguravati kvalitetnu egzistenciju velikom broju obitelji. Svojim kooperantima smo i dalje stabilan partner. Osiguravamo najbolje uvjete proizvodnje, od sigurnog otkupa, preko financijskog praćenja tokom proizvodnog ciklusa i raznih edukativnih programa pa do dugoročnih ulaganja u opremu i sustave za navodnjavanje - izjavio je Zlatko Pleša, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

Hrvatski duhani svake sezone različitim programima kratkoročnog financiranja proizvodnje svoje proizvođače podrže sa više od 60 milijuna kuna, a izdani dugoročni krediti, kojima se financira nabava opreme i razna ulaganja, iznose gotovo 6 milijuna kuna.

Uz financijska ulaganja i siguran otkup, Hrvatski duhani u sklopu programa rada sa proizvođačima na razini BAT-a domaćim proizvođačima osiguravaju prenošenje najnovijih znanstvenih i praktičnih saznanja kao i tehnologija proizvodnje. Edukacija temeljena na najboljoj svjetskoj praksi povećava prinose i kvalitetu duhana.

Hrvatski duhani danas imaju prosječno 165 zaposlenih tokom cijele godine i posjeduju jedan od najmodernijih pogona za obradu duhana u Europi. Otkupljen duhan s hrvatskih polja obrađuje se u pogonu za obradu duhana u Virovitici i plasira u tvornice za proizvodnju duhanskih proizvoda diljem zapadne Europe kao i u domaću tvornicu u Kanfanaru.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska