Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 01 Veljača 2018 14:16

Novi projekt koji će pomoći vinarima zbrinuti sve njihove koštice od grožđa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT SUFINANCIRA EUROPSKA UNIJA S 1,1 MILIJUN KUNA  -

U sklopu projekta "Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa", predstavljenog  na osječkome Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, od koštica grožđa razvijat će se novi prehrambeni i kozmetički proizvodi. Projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna provode Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i iločka Poljoprivredna zadruga "Trs" uz sufinanciranje EU s 1,1 milijun kuna. Ovo je jedinstveni projekt na nivou EU.

 - U sklopu projekta naša Vinarija 'Trs' opremit će vlastiti laboratorij u kojem će istraživati mogućnost potpunog iskorištavanja koštica grožđa kroz razvoj triju novih proizvoda – ekstrakta koštica grožđa, brašna te ulja od koštica - rekla je voditeljica projekta iz Poljoprivredne zadruge "Trs" Martina Šaravanja, dodajući da je samo ta zadruga na godinu bacala 20 tona koštica. Samo iločko vinogorje ima oko 500 tona grožđanih koštica, a tu su svakako i ostale slavonske i baranjske vinarije.

 - Želimo unaprijediti suradnju s gospodarstvenicima i pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta i stvaranja novih proizvoda. Očekujemo da će ovaj projekt to i ostvariti  - istakao je dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Jurislav Babić.

Bit će to svakako dobra vijest i za vinare Požeške kotline, koji također grožđanu košticu bacaju, nakon prešanja grožđa. Neće je više bacati, nego u svakom slučaju popraviti i svoju dohodovnost, prodajući koštice. Bilo je već nekoliko pokušaja da se i čitav masulj nakon prešanja prodaje, posebno u Italiju, ali to su ostvarile samo neke vinarije.