Četvrtak, 01 Veljača 2018 13:03

Uspješno održan En Primeur 2018, kušanje graševina i drugih sorti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAPAŽEN NASTUP VINARIJA POŽEŠTINE I ULJA GRBIĆ -

ZAGREB - U organizaciji Udruženja vinarstva pri HGK i udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae, u zagrebačkom hotelu Westin, održan je En Primeur 2018, kušanje mladih graševina, pošipa i drugih sorti.

IMG 8934Preko 50 vinara iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije te Međimurja, predstavilo je svoja mlada vina berbe 2017. godine i crvena vina starijih godišta, koja još nisu ponuđena tržištu. Okupljena stručna javnost i brojni drugi zaljubljenici u vina, imali su priliku kušati mlada vina iz gotovo cijele Hrvatske.

Svojim dolaskom ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić podržao je ovu manifestaciju i vinare te je tom prilikom istaknuo: „Radimo s vinarima novi Zakon o vinu kako bi im olakšali pristup tržištu i decentralizirali kontrole koje moraju obavljati prije stavljanja svog vina u promet. U tijeku su velike investicije u vinarije koje financiramo EU novcima, a pripremamo i novu Vinsku omotnicu koja će osigurati bolju dostupnost novca za investicije u vinarije te promidžbu naših vina.“

„Prema onome što smo do sada kušali, ove nas godine očekuju odlična vina, a vinari i dalje trebaju vrijedno raditi na unapređenju kvalitete, ali i na promociji“, naglasio je Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica prilikom otvorenja manifestacije En Primeur 2018.

IMG 8945Uzvanicima su se obratili Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba te Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije, koji je naglasio važnost organiziranja ovakvih manifestacija s ciljem promocije hrvatskih vinara i vina, te gradonačelnik svjetskog sjedišta graševine, Josip Budimir iz Kutjeva.

Vinari ističu  kako su predstavljena mlada vina s dobrim potencijalom, koja pršte aromama. Vinari poseban naglasak i prioritet stavljaju na kvalitetu vina, koja je svima zajednička, uz sve različitosti pojedinih vinskih regija.

Vina su i sve popularnija među mlađom populacijom koja prepoznaje vinarstvo i vinogradarstvo kao jedan segment hrvatske tradicionalne baštine.

IMG 8880U podršku HGK, u posljednjih nekoliko godina, vinari ulažu veliku trud u promociju vina u inozemstvu, kako bi predstavili svoja vina i afirmirali Hrvatsku kao zemlju bogate eno-gastronomske baštine. A potvrda kvalitete stigla je prošle godine kada su hrvatski vinari osvojili rekordan broj medalja i priznanja na prestižnim svjetskim vinskim natjecanjima.

Na kušanju En Primeur 2018 svoje je proizvode predstavilo preko 50 izlagača, a s područja Požeštine: Krauthaker, Galić, Vina Antunović, Veleučilište Požega, Vina Markota, Kutjevo d.d., Josipović, Perak, Mihalj, Adžić, Obrt Ceco, OPG Mitrović, OPG Gojko Soldo, OPG Perić, Tepeš, ali i Grbić s bučinim uljima.