Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 31 Siječanj 2018 15:09

Za crnu slavonsku svinju iskazali interes Kinezi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ŽELE ISKLJUČIVO EKOLOŠKI UZGOJENU SVINJETINU DO 5 MILIJUNA KOMADA -

Na inicijativu poljoprivrednika iz Bilja, te konzultanta Pong Hing Aua, kineskog investitora iz pokrajIne Sečuan, organizirao je sastanak za zainteresirane poljoprivrednike, stručnjake i znanstvenike kako bi se upoznali s mogućnostima suradnje na projektu “Uzgoj crne slavonske svinje”. Sastanku, koji se održao na eko gospodarstvu „Orlov put“ u Kopačevu, odazvao se veliki broj poljoprivrednika iz slavonskih županija, ali i stručnjaka, znanstvenika te predstavnika lokalne samouprave koji su zainteresirani za povratak autohtonih pasmina svinja.

Osigurani preduvjeti

Prezentirane su potrebe kineskog tržišta za hranom, prije svega mesom, ali i drugim namirnicama kao što su bundeve, batat, pure ili zečevi - ukratko sve što se može proizvesti, uključujući čak i ovčju vunu i jareće kože, a jedini je uvjet ekološka proizvodnja i/ili ekstenzivan uzgoj stoke. Plan je prije svega krenuti s organizacijom proizvodnje i otkupom crne slavonske svinje te zbog karakteristika pasmine namjeravaju početi s 1.000 krmača te, bar prvih pet godina, ostaviti svu žensku prasad za budući rasplod. Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 1.800 rasplodnih krmača, a potencijal otkupa svinja za kinesko tržište je oko pet milijuna svinja.

Pong Hing Au, kineski investitor iz pokrajine Sečuan/Sìchuan, naglasio je okupljenim poljoprivrednicima kako je izuzetno teško, zbog administrativnih prepreka, izvoziti u Kinu, ali je pokrajina Sečuan administrativno samostalna jedinica te su već osigurani preduvjeti za nesmetan uvoz hrvatskih proizvoda. Inače, Sečuan je pokrajina smještena u zapadnoj Kini, točnije u gornjem dijelu doline rijeke Jangce, u kojoj živi gotovo sto milijuna stanovnika, uglavnom Kineza, a od toga ih je osmina naseljena u glavnom grad Chengdu.

Pokrajina je, prema riječima Pong Hing Aua, izuzetno zagađena te su stanovnici zainteresirani za ekološki uzgojenu hranu, posebice iz EU-a, koji je poznat po svojim visokim standardima u pogledu zdravstvene ispravnosti namirnica. Hing Au je istaknuo kako je kinesko tržište zainteresirano ponajprije za uvoz svježeg mesa, a ne za tradicionalne prerađevine poput kulena i kobasica jer oni pripremaju meso i namirnice na drukčiji način. Zbog toga namjeravaju otkupljivati svinje isključivo do sto kilograma težine, hranjene bez kukuruza i žitarica, u ekstenzivnom uzgoju, na paši.

Nužno udruživanje

Za ovakav obujam proizvodnje, nužno je prethodno udruživanje proizvođača i uključivanje struke te senzibiliziranje banaka za kreditiranje proizvodnje. Kineski investitori spremni su na ulaganja u proizvodnju, kupnju rasplodnog materijala te čak i iznajmljivanje potrebne mehanizacije kako bi se što prije uspostavila proizvodnja.

Svim zainteresiranim poljoprivrednicima priopćeno je kako će se osnovati podružnice u županijama, a trenutno se u Požeško-slavonskoj županiji za upite o organiziranju proizvodnje i otkupa mogu javiti Josipu Minarik iz Čaglina.