Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 22 Siječanj 2018 07:41

Novim Zakonom o duhanu dokinuti diskriminirajući položaj proizvođača duhana

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

* Nacrt Zakona o duhana je diskriminirajući za hrvatske proizvođače duhana i stoga ga treba uskladiti s pravnom stečevinom EU

* Od novog Zakona o duhanu, koji bi trebao biti donesen do ljeta ove godine, već sljedeće godine očekuje se liberalizacija tržišta sirovog duhana i organiziranje  proizvođača duhana u proizvođačke organizacije

U Udruzi hrvatskih proizvođača duhana „Krupan list“, koja okuplja većinu proizvođača duhana s područja Virovitičko–podravske i Požeško–slavonske županije, u kojima je i koncentrirana sva primarna proizvodnja duhana, ocjenjuju kako je Zakon o duhanu čiji je nacrt potkraj prošle godine upućen u saborsku proceduru, diskriminirajući za hrvatske proizvođače i da ga treba uskladiti s direktivom i Uredbom Europske unije o zajedničkom tržištu poljoprivrednih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede je potkraj prošle godine, kako ističe Željko Aragović, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana „Krupan list“ u priopćenju odaslanom medijima potkraj prošlog tjedna, uputilo  u proceduru Nacrt Zakona o duhanu koji se usuglašava još od 2010. godine s pravnom stečevinom EU.

Postojeći Zakon o duhanu bitno diskriminira proizvođače duhana u Hrvatskoj na način da im onemogućava trženje svojeg proizvoda sirovog duhana na tržištu Europske unije, a što je u suprotnostima s direktivama i Uredbi EU o zajedničkom tržištu poljoprivrednih proizvoda. Posljedice diskriminirajućeg zakona osjete se izrazito na niskoj prosječnoj otkupnoj cijeni duhana, koja je u Hrvatskoj najniža od svih zemalja EU, jer se u Hrvatskoj plaća 12,80 kuna za kg duhana, a u EU je to 18,70 kuna za kg  duhana, što  je dovelo do znatnog pada proizvodnje duhana u Hrvatskoj u posljednjih osam godina i do 40 posto. Na taj način izgubljeno je 600 OPG-ova, kao i nekoliko tisuća radnih mjesta. S obzirom da proizvodnja duhana nema alternative, manje ili više zaposleni na duhanskim poljima napustili su ruralne sredine i otišli na tržište razvijenih zemalja EU.

HRVATSKI DUHAN NA TRŽIŠTU EU

Sve to nije se trebalo dogoditi, ističe se u spomenutom priopćenju, jer duhan je deficitarna sirovina na tržištu EU gdje se godišnje proizvede 200 milijuna tona sirovog duhana, a potrebe sirovog duhana su dvostruko veće i procjenjuju se na 400 milijuna tona. Cijene sirovog duhana na tržištu EU povijesno su visoke i kreću se prosječno u pojedinim zemljama i više od 26 kuna za kilogram sirovog duhana, što je 105 posto više nego u Hrvatskoj. Stoga slobodnog sirovog duhana na tržištu EU nema i traži se kila više.

Hrvatski proizvođači duhana imaju ogromnu priliku da plasiraju svoju iznimno kvalitetnu sirovinu na tržište EU i postignu znatno bolju cijenu od sadašnje, što je jedan od preduvjeta za vraćanje povjerenja u tu proizvodnju, rast zaposlenosti i zadržavanja ljudi u ruralnom prostoru, pogotovo na područjima, koja su vezana za tu proizvodnju kao što su Virovitičko–podravska i Požeško-slavonska županija. Stoga  se Udruga hrvatskih proizvođača duhana „Krupan list“ zalaže za usklađivanjem Zakona o duhanu s direktivama i Uredbama EU te za liberalizaciju tržišta i jačanje organizacije proizvođača duhana.

U skladu s time predloženo je niz izmjena na Nacrt Zakona o duhanu, koji uvode nove poslovne subjekte u otkup duhan i jasnije definiraju ugovorne odnose između poslovnih subjekata u lancu trgovine sirovim duhanom. Snažno se zalažemo za obavezno organiziranje proizvođača u proizvođačke organizacije koje bi bile temelj buduće organizacije proizvodnje. Organizacija proizvodnje kroz proizvođačke organizacije daje mnoge prednosti proizvodnji duhana kao što su: sljedivost, bolju kontrolu, bolju pregovaračku poziciju samih proizvođača, tržišnu orijentiranost ne samo kroz sirovi duhan već i kroz prerađeni duhan i duhanske proizvode. Drugim riječima, proizvođači duhana kroz proizvođačke organizacije imaju priliku zaokružiti ciklus pod krilaticom “od sjemena do dima”, što je put do krajnjeg potrošača te time jačanja poduzetništva, konkurentnosti a samim time i opstanak i širenje proizvodnje duhana u Hrvatskoj.

 - Mi procjenjujemo da bi novi Zakon o duhanu u Hrvatskom saboru mogao biti donesen do ljeta ove godine i tako bi naši proizvođači duhana već u 2019. godini mogli bili tržišno orijentirani i stoga ovu godinu moramo iskoristiti za naše organiziranje u proizvođačke organizacije kako bismo bili i spremni i konkurentni za liberalizaciju tržišta sirovog duhana, optimistički na kraju poručuje Željko Aragović, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list".

(M.B.)