Ispiši ovu stranicu
Subota, 20 Siječanj 2018 09:55

Ponajbolja kutjevačka vina i slavonske delicije začinili Harisom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OREZIVANJEM I BLAGOSLOVOM TRSOVA I KUTJEVO D.D. ZAPOČELO SVOJU NOVU USPJEŠNU VINOGRADARSKU GODINU -

KUTJEVO – Svakako najveću proslava vinogradarskog blagdana Vincelova u zatvorenom prostoru, velikom grijanom šatoru, organizira Kutjevo d.d. najveći vinogradar i vinar s proslavljenim brandom, kutjevačkom Graševinom. Vincelovo se tradicionalno organizira na ponajboljim vinogradarskim lokacijama na Vinkomiru iznad grada Kutjeva, a i ove godine unatoč kiši okupilo se preko tisuću gostiju, uglavnom poslovnih partnera i prijatelja Kutjeva d.d., lokalne politike, javnih tvrtki i ustanova i medija koji prate Kutjevo d.d. niz godina.

Po tradiciji, blagdan sv. Vinka za vinogradare i one koji žive od vina je zapravo Nova godina, jer prvim orezivanjem trsova počinju prvi radovi u vinogradu, a od orezanih trsova po broju pupova koji se pojave ocjenjuje se kakav će urod biti ove godine. Upravo taj najvažniji vinogradarski blagdan posebno obilježavaju i slave u Kutjevu d.d. vlasnika Envera Moralića. No zbog jake kiše ove godine nisu se mogli orezati trsovi u vinogradu, pa je simbolično orezivanje obavljeno na trsovima loze u šatoru. Mali simbolični vinograd zato je izgledao kao pravi, naravno okićen bogatstvom suhomesnatih proizvoda Mesne industrije Papuk koja također djeluje u sklopu Kutjeva d.d. U orezivanju vlasniku Enveru Moraliću pomogli su predsjednik Uprave Josip Ređo, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, a sve po naputcima najiskusnijeg vinara Požeštine, Ive Enjingija. Lozu i sve goste blagoslovio je kutjevački župnik Marijan, a uz graševinu koju su poslužile članice KUD-a Poljadija iz Grabarja nazdravilo se i zalili trsovi.

Tradicionalno na Vinkomiru uvijek se sprema posebna delicija, june na ražnju, za koje pečenje počne već dan ranije. Ovoga puta na ražnju je bilo june od 450 kg koje su majstorski ispekli, punih 18 sati, da se meso topilo u ustima. Goste je čekao tradicionalni Vincelovski vinogradarski štap, kobasica i slanina, slavonski „hot dog“ delicija koju su si sami gosti spravljali uz vincelovsku vatru. Uz sve moguće slavonske suhomesnate delicije u šatoru je na velikom stolu bilo desetak toplih jela, mnoštvo slastica, a nakon velikog vatrometa na stolove je stigla i vruća janjetina.

Goste u velikom šatoru zabavljali su poznati glazbeni band „Kužiš stari moj“ iz Zagreba, a nakon večere, ponajboljih slavonskih delicija i vina sve je začinio poznati i popularni bosanski pop-folk pjevač i tekstopisac, Haris Džinović sa svojim bandom u pratnji. Njegov nastup izazvao je veliko oduševljenje, sve podignuo na noge, pjevali su njegove pjesme ispred pozornice. Bio je to burni nastavak ove vincelovske večeri. Haris je dva puta izlazio na pozornicu, a između dva nastupa i ove godine posjetitelji su mogli vidjeti bogati vatromet.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika