Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Studeni 2017 09:52

Besplatna edukacija za poduzetnike i one koji će to postati

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VIRTUALNI ŽENSKI PODUZETNIČKI CENTAR I UDRUGA PUT, ISTINA I ŽIVOT -

ČAGLIN – U organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra iz Zagreba, Udruge Put, istina i život te uz podršku općine Čaglin i načelnika općine Dalibora Bardača organizirana je besplatna edukacija za IMG 8173poduzetnike i sve one koji će to postati. Edukacija je organizirana u prostorijama OŠ Stjepana Radića u Čaglinu, a nazočili su obrtnici, vlasnici tvrtki, a najviše vlasnici i nositelji OPG-ova, te posebno stočarske proizvodnje, ali i meda, sireva, povrća, ratarskih kultura. Iz samog predstavljanja odmah je bilo vidljivo da je sva proizvodnja usitnjena, da im treba i udruživanje da bi mogli izaći na tržište. Bilo je i nezaposlenih osoba koje imaju želju, ali ne i znanje da pokrenu svoje poduzetništvo, što se upravo i očekivalo od ove edukacije da im dade podršku i znanje. 

Gospodarstvo općine Čaglin uglavnom je naslonjena na proizvodnju hrane u OPG-ovim, te poduzetničke aktivnosti kroz plasman proizvoda tamošnjih OPG-ova, dok ostalih gospodarskih aktivnosti nema. Osim što općina Čaglin nema industrijskih pogona problem je i veliko iseljavanje stanovnika, koje traje cijeli niz godina, no posljednjih godina to je još izraženije i odlaze cijele mlade obitelji. No svakako imaju svojih prednosti, a to je potpuno nezagađena priroda, mogućnost ekološke poljoprivrede i stočarstva, te svakako turizma.

Dalibor Bardac nacelnik opcine CaglinDalibor Bardač, načelnik općine Čaglin- Mi smo mala sredina, mala općina, međutim ljudi velikog srca i sigurno zaslužujemo bolje i više. Možda jesmo proračunski siromašnija općina od drugih općina, no ne volim reći da smo najsiromašniji. Nismo siromašni voljom, a cilj nam je da budemo razvijeniji i bogatiji, a ovakve edukacije sigurno će nam pomoći u tome. Imamo malo zaposlenih ljudi, no i općina Čaglin prati europske fondove, prati program ruralnog razvoja. Vjerujem da će se to uskoro vidjeti i na našem terenu kada započnu brojni radovi i povlačenje sredstava za općinu Čaglin. Neke velike investitore sigurno nije realno očekivati, mada imamo i za to uvjete u našoj Poduzetničkoj zoni, no razvoj malih i srednjih poduzetnika za nas je realan. Općina i ja ćemo u tome svima pomagati i dati punu podršku – istakao je načelnik općine Dalibor Bardač, koji ističe da se nalaze na cestovnom koridoru koji spaja Mađarsku i BiH, da im se ponovno vratila i željeznica, samo 25 km imaju do izlaska na autoput, te da im to sve otvara nove prednosti koje trebaju iskoristiti.

 Sanela DropulicSanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra- Program planiranih edukacija u ovoj siromašnijoj općini u cilju gospodarskog aktiviranja preostalog stanovništva, uključivat će teme poput izrade poslovnog plana, kvalitetne prezentacije poduzetničkih usluga i proizvoda na tržištu, prodajnih tehnika, brandiranje, izgradnju vizualnog identiteta, osnove marketinga i odnosa s javnošću, važnost digitalnog komuniciranja, kako povlačiti sredstva iz EU fondova, važnosti kreativnosti u poduzetništvu, kako učinkovito pregovarati, tko su moji klijenti i kupci i još mnoge druge prilagodljive potrebama svake poduzetnice i poduzetnika i onih koji će to tek biti – istakla je voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić koja je osim uvoda i upoznavanja svih sudionika odradila i prve školske sate za sve poduzetnike koji su se odazvali.

IMG 8172- Edukacije koje organiziramo, osim informativno – obrazovnog karaktera, nose obilježja motivirajuće i organizacijske radionice čime će polaznici unaprijediti svoje profesionalne živote, te preuzeti odgovornost za poslovne aktivnosti na učinkovitiji način od dosadašnjeg u poduzetništvu te dobiti poticaj za otvaranje svojih tvrtki i obrta ako još ne posluju na realnom tržištu. Stručni predavači Virtualnog ženskog poduzetničkog centra koji su i sami poduzetnici s bogatim poslovnim iskustvom pripremaju i pripremit će polaznike za brojne izazove tržišta, od trenutka kada se sa svojim proizvodima i uslugama nađu na njemu, ali i ako imaju svoj poduzetnički projekt već godinama – pojasnila je Sanela Dropulić.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska