Srijeda, 18 Listopad 2017 10:08

Obišli vinski podrum Ive Enjingija i kušali svjetski nagrađena vina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

STUDENTI 6. GODINE MEDICINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU -

HRNJEVAC - Već tradicionalno u sklopu nastavnog predmeta Zdravlje u zajednici na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, studenti 6. godine studija odlaze na tjedne boravke izvan fakulteta u pojedine županije. Niz godina dolaze upravo u Požeško-slavonsku županiju gdje se upoznaju sa stanovnicima, društvenim životom, zdravstvenim navikama i javno zdravstvenim problemima, anketiraju stanovništvo, odrade osnovne pretrage od mjerenja tlaka, šećera i drugih istraživanja. Na taj način upoznaju se već za vrijeme studija kako će kao budući liječnici raditi i kako uspostaviti što bolji kontakt sa stanovnicima, budućim pacijentima.

- Kroz naš interkatedarskog predmet „Zdravlje u zajednici“ studenti su obišli Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Opću županijsku bolnicu Požega, a radili smo razgovore sa stanovništvom o nacionalnim programima i prevenciji raka - istakla je asistentica Rea Janda koja vodi grupu od 25 studenata.

- Kroz ovaj šestodnevni posjet mi obiđemo cijelu zajednicu u sklopu svog nastavnog programa. Smješteni smo u Vili Štefica u Velikoj. Ideja našeg fakulteta je da upoznamo i druge krajeve lijepe naše, da vodimo gdje ljudi žive i da prenesemo neke javno zdravstvene poruke. Da upoznamo neke ljepote i turističku ponudu, u sklopu koje smo upoznali i vinariju Ive Enjingija. Mnogi problemi su u vašoj županiji isti kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, kod vas možda je izražen taj problem iseljavanja i sve veći broj starijeg stanovništva na selu u ruralnom dijelu, koje možda nema pristup liječniku, prijevozu i ne prate relevantne informacije. Dostupna im je možda samo televizija, no moderne liječničke ideje do njih još nisu došle - kaže studentica Iva Lucijanić iz Karlovca.

Studenti su obišli cijeli podrum uz vodstvo Ive Enjingija, upoznali se s njegovom vinskom pričom, upoznali s tehnologijom eko proizvodnje grožđa i vina, proizvodnja bez i malo kemije. Obišli su i arhivu, a za njih je Ivo Enjingi izdvojio arhivsko vino njihovih godišta rođenja za degustaciju. Suglasni su svi bili nakon degustacija, posebno vina nagrađenih od Londona, Pariza i drugih svjetskih metropola da ima nešto medicine i u vinu.