Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 08:48

Slijepe osobe traže veći inkluzivni dodatak i obrazovanje na Braillevom pismu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - 15. listopada u svijetu se obilježava Međunarodni dan Bijelog štapa što je popraćeno u nacionalnim novinskim i elektroničkim medijima, na web portalima brojnim prilozima i člancima o slijepima i strateškim prioritetima, bolje reći problemima slijepih, praktički slijepih i visoko slabovidnih osoba sa kojima se godinama bezuspješno borimo.

I ove godine ćemo tako isto prakticirati obilježavanjem Međunarodnog dana bijelog štapa Javnom tribinom koju organizira Hrvatski savez slijepih u partnerstvu sa svojim temeljnim udrugama – članicama čiji će predstavnici aktivno sudjelovati na istoj. Na tribini očekuju se predstavnici Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nacionalne zaklade, ali i ostalim relevantnim sudionicima koji mogu pomoći u poboljšanju života slijepih i slabovidnih osoba - ističe predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba grada Požega i Požeško-slavonske županije, Zdravko Čop.

Javna tribina imat će nekoliko tema, problematike s kojom se susreću slijepi. kao Inkluzivni doplatak – zašto je potreban? Inače RH isplaćuje najmanji inkluzivni dodatak za slijepe osobe u cijeloj Europi, pa čak i vaneuropskim zemljama kao što su Crna Gora, BiH i Makedonije, koje imaju veći inkluzivni dodatak za slijepe osobe. Tema drugog panela je Udruge slijepih – što nam znače?, a treći panel je na temu Obrazovanje – osnova pismenosti slijepih je Brailleovo pismo, koja želi skrenuti pažnju da se slijepa i slabovidna djeca moraju i dalje obrazovati na Brailleovom pismu, a ne može se obrazovanje provoditi samo s audio materijalima kako to predviđaju nadležni u obrazovanju.

Međunarodni dan bijelog štapa požeška udruga obilježit će krajem tjedna Danom otvorenih vrata naše Udruge, najavljuje predsjednik Čop.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska