Ispiši ovu stranicu
Utorak, 10 Listopad 2017 10:05

Planinarski izlet na Kestenijadu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HPD „SOKOLOVAC“ POŽEGA POSJETIO HRVATSKU KOSTAJNICU -

HRVATSKA KOSTAJNICA - HPD „Sokolovac“ Požega uz četvero članova HPD „Vidim“ Kutjevo, okupio je 42 planinara podno Zrinske gore na tradicionalnoj Kestenijadi.

Samo je jedna Kestenijada u Hrvatskoj tradicionalna već punih 20 godina, a mirisi prave, zrele jeseni počinju upravo u tom malom gradiću na Banovini, u Hrvatskoj Kostajnici.

Ovo je jedina hrvatska Kestenijada na karti turističkih događanja Europske unije. Možda zbog pitomih i gostoljubivih domaćina, zbog ljepote smaragdne rijeke Une, oživljene utvrde Zrinskih ili samoga imena “kostanj", što je jedna od starijih varijanti hrvatske riječi "kesten". Važno je da se tradicija nastavlja te da svake godine iznova raste, bogati se i oplemnjuje.

Turističko planinarenje počelo je dočekom Kesten cuga uz Limenu glazbu DVD-a Hrvatska Kostajnica na željezničkoj stanici. Pješačkom stazom Gordana Lederera planinari su posjetili najljepši spomenik na brdu Čukur. Spomenik „Slomljeni Pejsaž“ postavljen u čast Gordana Lederera hrvatskog fotografa i TV snimatelja koji je pogođen metkom snajpera, snimajući hrvatske borce u akciji na brdu Čukur 10. kolovoza 1991. godine. Iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Spomen obilježje pod nazivom „Slomljeni pejsaž“ puno simbolike nadahnjuje i svojim vidicima.

Planinari su nastavili svoju turu do popularnog odmorišta “Djed“, gdje su mogli uživati u raznolikoj gastronomskoj ponudi. Gradonačelnik Dalibor Bišćan i predsjednik Planinarskog duštva „Djed“ Dejan Kučina, uputili su pozdravne riječi dobrodošlice članovima HPD „Sokolovac“ Požega s pozivom na daljnju međusobnu suradnju.

Turističko planinarenje nastavilo se turističkim razgledavanjem samoga grada. Tako su planinari mogli vidjeti predstavljanje raznih srednjevjekovnih zanata i Društava u Starom gradu, te se okušati u raznim srednjovjekovnim igrama.

Mogli su pogledati postav izložbe: 'Zeleno - plava zipka Hrvatske', izložba predstavljena u EU parlamentu u Bruxellesu, „Usamljeni divovi-kamena svjedočanstva“, Arheološki muzej Zagreb te „Moja razbibriga“', prodajnu izložbu Marine Mikulić.

- Na povratku prema Požegi planinari su već tradicionalno posjetili jedan od OPG-eova. Ove godine to je bio OPG Lazić kod Cernika. Upoznali su Seljačko domaćinstvo Opuđe u svoj veličini i gostoljubivosti. Ako bi nekada „slučajne“ ljude i događaje željeli zadržati u svom sjećanju i vratiti se, planinarima bi to bio upravo ovaj dan. Organizator ovog izleta je bio mladi član Društva Ivan Diklić – rekla nam je Snježana Poljak, kroničarka HPD-a „Sokolovac“ Požega.

Galerija slika