Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 09:33

Uz visoki jubilej izdali monografiju i zlatnim značkama nagradili zaslužne članove

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LOVAČKO DRUŠTVO VRANOVAC IZ VETOVA OBILJEŽILO 80 GODINA POSTOJANJA I RADA -

VETOVO - Svečanom skupštinom visokih 80 godina rada obilježilo je Lovačko društvo „Vranovac“ iz Vetova, koje gospodari sa državnim lovištem Papuk-Krndija i županijskim lovištem Vetovo ukupne lovne površine preko pet tisuća hektara. Lovačke površine prostiru se od Podgorja, pa sve do Hrnjevca, od kuda je i preko 90% lovaca u članstvu, no specifično je da su članovi uglavnom potomci nekadašnjih osnivača i članova lovačkog društva. S koljena na koljeno nasljeđivalo se i ljubav prema lovu i obveza biti članom domicilnog društva. Posebnost LD „Vranovac“ je i to da imaju čak tri lovačke kuće, za svaku lovačku skupinu.

- Mi nasljeđujemo tradiciju i nastavljamo aktivnostima naših predaka iz Vetova, Podgorja, Hrnjevca i Lukača, sudjelujemo na svim manifestacijama svoga kraja, a posjedujemo tri lovačke kuće tj. svaka lovna grupa po jednu, u Podgorju, Vetovu i Hrnjevcu. U svim lovačkim kućama imamo i ukupno 60 ležaja za smještaj gostiju lovaca i za lovni turizam – kazao je podsjećajući na povijesni slijed djelovanja „Vranovca“ njegov današnji predsjednik, najmlađi od svih lovačkih predsjednika, Dario Gotštajn.

Potpredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović uručio je zajedno sa potpredsjednikom saveza Požeško-slavonske županije Božidarom Terzićem odličja lovcima LD „Vranovac“. Lovačka odličja trećeg reda primilo je osam lovaca, Ivan Grbić, Dario Gotštajn, Damir Arvaj, Josip Bošković, Drago Bošković, Marko Jakeljić, Tomica Kožić i Leo Svoboda, a lovačka odličja drugog reda primili su Stjepan Grbić i Dinko Špoljarić. Srebrnu plaketu za doprinos razvoju hrvatskog lovstva dobio je Zdenko Maglajić iz Podgorja. U ime odlikovanih lovaca zahvalio se Dinko Špoljarić.

- Rezultati vašeg društva kroz provođenje plana gospodarenja pokazuju da vašim radom stalno povećavate brojnost divljači, a sve to uz radne aktivnosti pratite i novcem plaćajući lovozakupninu, te sve ostale troškove lovišta i lova, po čemu se razlikujemo od ostalih udruga – kazao je čestitajući jubilej Zdravko Vujnović posebno pohvalivši izdavanje prigodne knjige o radu LD „Vranovac“ čime se daje doprinos bogatoj tradiciji lovstva, te očuvanju divljači i staništa, kao i zaštiti prirode i biološke raznolikosti na ovim prostorima. - To je veliki doprinos bogatoj povijesti našeg lovstva i svjedok o tome tko je i kako lovio ovim krajevima, te kako se stvarala suvremena organizacija lovstva u lovu. Lovački savez Požeško-slavonske županije u svim svojim aktivnostima u LD „Vranovac“ ima pouzdan oslonac.

Predstavljena je knjiga „Osamdeset godina LD Vranovac“ o kojoj je govorio novinar i autor Jelenko Topić, ističući predan rad brojnih generacija ovdašnjih lovaca posebice na uključivanju u društveni život sredine, te izgradnji i održavanju lovno-gospodarskih i lovno-tehničkih objekata. Knjiga je izašla u nakladi od 150 primjeraka, A-5 formata, bogato ilustrirana s fotografijama i pregledom cijelog lovačkog rada tijekom duge povijesti ovog, u našem kraju jednog od starijih lovačkih društava.

Tekst/foto: Vladimir Protić