Nedjelja, 08 Listopad 2017 10:37

Martinjski kumovi uskoro predaju dužnost pa priredili feštu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNO DRUŽENJE ČLANOVA UDRUGE VINO KAP IZ KAPTOLA -

KAPTOL – Jedna od aktivnijih udruga na području Požeštine svakako je Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap Kaptol, a krasi ih česti susreti, druženja i posebno rad na edukaciji vinogradara i vinara. Već tradicionalno za krštenje mošta o Martinju oni biraju vinske kumove, koji kasnije tijekom zrenja mošta i njegovanja vina obilaze vinske podrume i kontroliraju ispravan rad. Tradicija je postalo i da se nakon berbe i spremanja mošta u bačve vinski kumovi opraštaju od svoje dužnosti, koju će za blagdan Martinja predati drugoj dvojici vinskih kumova prilikom ceremonije krštenja mošta koju u Kaptolu godinama obavlja vinski kardinal Vladimir Bauer. Za oproštaj je i prigoda napraviti feštu i počastiti sve članove udruge, obitelji i prijatelje.

Ovog vikenda u vinskom podrumu Udruge Vino-kap druženje su organizirali vinski kumovi 2016. godine Josip Pranjić i Jozo Šošić, a u svemu su i9m pomogle i njihove supruge, vinske kume. Uz domaće specijalitete, na stolu se našao, i odojak, ali i vruća janjentina. Naravno da je bilo i dobrog vina, jer oba vinska kuma imaju svoje vinograde i vinske podrume s dostatnim zalihama vina.

Udruga „Vinokap“ prema najavi predsjednika Ferdinanda Novaka, priprema 18. studenog Martinjsku zabavu i krštenje mošta, te izbor novih vinskih kumova u Vatrogasnom domu u Kaptolu, koji uvijek bude pun posjetitelja, jer je to i najbrojnija vinska udruga, koja broji gotovo 200 redovnih članova.