Subota, 07 Listopad 2017 15:09

Listopad - Mjesec borbe protiv raka dojke

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŽANI OBILJEŽILI DAN RUŽIČASTE I PLAVE VRPCE -

POŽEGA - Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Klub žena liječenih na dojci, Udruga ILCO i Liga za borbu protiv raka Požeško-slavonske županije organizirali su na Trgu sv. Trojstva Mjesec borbe protiv raka dojke, obilježavanje Dana ružičaste i plave vrpce. Ovi dani se obilježavaju kao simbol borbe protiv raka i ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva. Kroz javno zdravstvenu akciju aktivisti su dijelili edukativne i promotivne materijale s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice, te raka općenito. Rak dojke inače je,najčešći uzrok smrti kod žena, od kojeg u Hrvatskoj svake godine oboli njih preko dvije tisuće.

- Ovi dani ružičaste i plave vrpce u Požeško-slavonskoj županiji obilježavaju se više od deset godina. Požeško-slavonska županija je po broju oboljenja u prosjeku Hrvatske, no značajno je da svaka četvrta osoba u županiji umire od raka, što jako strašno zvuči. Puno ljudi je čulo prošle godine da imaju dijagnozu raka, a ovaj dan se želimo sjetiti svih njih i onih koji se liječe od raka i biti im potpora. Moramo i istaći da je danas rak u najvećem broju slučajeva, posebno kod ranog otkrivanja, izlječiva bolest. Treba se redovno kontrolirati, ne plašiti se te dijagnoze kao prije, i ja vjerujem da ćemo i tu doživjeti stvarno otkriće lijeka protiv raka. Do tada pozivam sve, da se kontrolirate, preporučujemo da pazite što jedete, ne pretjerivati s alkoholom, krećite se i nemojte pušiti - rekla je voditeljica Službe za javno zdravstvo, Jasmina Kovačević, dr. med. spec. javnog zdravstva.

Podršku akciji dao je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić. - Naši sugrađani prvenstveno moraju sami misliti na svoje zdravlje, a ovo je jedna u nizu akcija koje potiču i pomažu da shvatimo kako smo samo mi odgovorni za onaj prvi, najvažniji korak u toj brizi za zdravlje. Pozivam sve naše sugrađane da se jave na besplatne preglede i preventivne programe, jer preventiva glavu čuva. Svako ulaganje u prevenciju vraća se kroz zdrave sugrađane, kroz manji broj posjeta liječniku, te kroz kvalitetniji život u sretnijoj zajednici. I mi roditelji trebamo svoju djecu od najmlađih dana učiti zdravim navikama i prevenciji jer opasne bolesti, čuli smo, ako se na vrijeme otkriju imaju visok postotak izlječenja.

Iz Zavoda za javno zdravstvo još jednom pozivaju sve sugrađane: „Odazovite se pozivu na preventivni pregled. OVaj pregled može Vam spasiti život. Besplatni broj telefona za informacije o sva tri programa je 0800 30 30 34.