Subota, 07 Listopad 2017 12:36

„Crkva svetoga Lovre od dominikanaca do isusovaca“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POVIJESNO DRUŠTVO POŽEGA ORGANIZIRALO PREDAVANJE PROF. ZLATKA UZELCA -

POŽEGA - U nizu predavanja i promocija knjiga Povijesno društvo Požega organiziralo je i predavanje prof. Zlatka Uzelca, „Crkva svetoga Lovre od dominikanaca do isusovaca“ u sklopu projekta Tjedna cjeloživotnoga učenja i dvadesete godišnjice od utemeljenja Požeške biskupije. Predavanje je održano u knjižnici požeške Gimnazije. Zlatko Uzelac, povjesničar umjetnosti i urbanista s velikim iskustvom na zaštiti kulturnih dobara s Instituta za povijest umjetnosti, rođeni je povjesničar, a jedno vrijeme bio je i djelatnik Ministarstva kulture. Jedan je od autora konzervatorske studije povijesne jezgre Požege objavljene u 13 knjiga još 1994.godine 

- Svijest o vrijednosti sakralne baštine i njezinu značenju u izgradnji našega kulturnog identiteta svakako je važna na putu razvoja suvremenog hrvatskog društva u europskom kontekstu. Ovo je prilika za razgovor o jednome u nizu simbola kulture naše Zlatne doline. Pozivam naše sugrađane da nam se pridruže u nastojanjima da se okupljamo oko vrijednosti koje nas povezuju, ali i da bez nelagode razgovaramo i o problemima o kojima imamo različita pa i suprotstavljena mišljenja. Dijalog i međusobno poštovanje trebaju biti odgovor svih ljudi dobre volje na nasilje i netrpeljivost istaknutih pojedinaca u našoj sredini kojima izlažu svoje i naše bližnje te na neprimjereno ponašanje prema kulturnoj baštini. Nasilje i netolerancija prema ljudima vrlo često ide zajedno s ostalim oblicima destrukcije. Neka vrijednosti kršćanske civilizacije i antifašizma te standardi suvremene demokracije kojima težimo, a očito ih nismo dosegnuli, budu putokazi prema dobrim rješenjima za goruće probleme naše lokalne zajednice i cijele Hrvatske. S obzirom da je ovo predavanje organizirano u sklopu projekta Tjedna cjeloživotnog učenja želim istaknuti da tek kada obrazovni sustav dobije dostojno mjesto u našem društvu, možemo očekivati bolje i sretnije dane. Okupili smo se ovdje da promoviramo znanje, rad, kulturu i demokraciju te da odlučno i jasno kažemo ne svakom obliku nasilja, netrpeljivosti, isključivosti, neukosti, primitivizma i barbarstva - istakao je Vinko Tadić, prof., predsjednik Povijesnog društva Požega u uvodu predavanja.

Crkva sv. Lovre svakako je jedan od najvrednijih spomenika kulture koje ima Požega. - Po mom sudu najstarija je današnja franjevačka crkva koja je nosila titular sv. Dimitrija, što znači da je izgrađena prije franjevaca u Požegi. Crkva sv. Lovre ne znamo kada je točno građena, jer dokumenata od srednjem vijeku ima malo. Postoje i prijepori kome je pripadala. Moj stav je da se radi o župnoj crkvi sv. Pavla, za koju znamo da je bila posvećena sv. Pavlu, ta teza podrazumijeva da je vezana za činjenicu da se Kaptol nije nalazio u Kaptolu, već u Požegi.

Moja pretpostavka je da se radi o dominikanskoj crkvi, da je to bilo 30-ih godina 13. stoljeća – rekao je prof. Uzelac, a svoje predavanje potkrijepio je i video slajdovima.