Utorak, 03 Listopad 2017 12:03

Bogat program za Dječji tjedan u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČELO OBILJEŽAVANJE NAJVESELIJEG TJEDNA U GODINI -

PLETERNICA - Dječji tjedan u Pleternici organiziraju Grad Pleternica i Turistička zajednica Grada Pleternice zajedno s Društvom naša djeca Pleternica.

Tijekom dječjeg tjedna nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu.

Dječji tjedan u pleternici 1. 7.10.2017Ove godine Dječji tjedan je započeo već u nedjelju svetom misom i zazivom Duha Svetoga za školsku djecu, a dan kasnije Dječji tjedan je otvoren na ŠRC Slavija, i to onako kako djeca najviše vole, u igri. 

Dječji tjedan donio je promjene i u Dječjem gradskom vijeću, nakon dvije godine mandata Marije Mrvelj kao gradonačelnice danas je izabrana nova gradonačelnica koje je predstavljati djecu u naredne dvije godine. Većinom glasova je izabrana Ena Jeličić-Meter, a kao njena zamjenica izabrana je Sara Alaber. Uz druženje sa gradonačelnicom Antonijom Jozić članovi Dječjeg gradskog vijeća su postavljali pitanja. Tako ih je zanimalo kada će biti gotovo kino, a kada srednja škola, hoće li Pleternica imati bazene i školu jahanja. Protekli saziv je uz predsjednicu Društva naša djeca Renatu Matičević i voditeljicu Dječjeg gradskog vijeća Valentinu Protić imao brojne aktivnosti.

Novi saziv već sutra ima brojne aktivnosti u sklopu dječjeg tjedna, a sudeći po kreativnosti na sastanku bit će zauzeti i tokom cijele godine. Gradsko vijeće čine učenici Valentina Sesar, Tea Milas, Amalija Ljubica Didović, Sara Alaber, Petra Prša, Gabrijela Širanović, Ena Jeličić-Meter, Julijana Drakulić, Ena Martinović, Vilim Kalan, Mmarta Čirko, Ružica Pavličević.

U utorak je organizirano druženje djece i odraslih u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica na temu „Što se čini i što se još može činiti kako bi život djece u lokalnoj zajednici bio što kvalitetniji“, a nakon toga slijedilo je gledanje animiranog filma Čarolija usnulog zmaja, dok svi koji žele mogu doći u petak u 19 sati pogledati igrani film za djecu i mlade Čudesne zvijeri i kako ih pronaći u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica.

1020Ove godine Grad Pleternica i Turistička zajednica Grada Pleternice u goste su pozvali i Gradsko kazalište Požega s predstavom Drvo bajki za djecu preškolske dobi i učenike nižih razreda kao poklon za njihov tjedan, a u prostoru knjižnice održane su brojne radionice gdje su udruge mogle predstaviti svoj rad – likovne radionice, pričaonice, ples s mažoretkinjama ili u KUD-u, igranje društvenih igara.

Organizirano je i jedno kratko natjecanje u igranju igrica na tabletima s naglaskom na tome kako ograničiti tu aktivnost tijekom dana.

Osim navedenih aktivnosti za djecu, u DV Tratinčica održat će se predavanje za roditelje u četvrtak u 16 sati o Prehrani predškolaca magistre nutricionizma, Arijane Penava i Loše držanje kod djece – posljedice i prevencija Luke Dokozića, fizioterapeuta.

 1018U subotu nas očekuje Dječji sajam – sajam dječjih udruga tijekom kojeg će se održavati radionica izrade nakita za djevojčice kojom ćemo obilježiti Međunarodni dan djevojčica, izložba radova Igraonica Hrvatskog ženskog društva (koja će se tijekom cijelog tjedna moći vdjeti u knjižnici) te brojne dječje nastupe.

- U nedjelju vas pozivamo da se pridružite u šetnji i izletu do izvora Brizna i Draginec na druženje i igru. Još jednom pozivamo djecu i roditelje da se u što većem broju uključe u aktivnosti koje će za njih odvijati u nastavku ovog najveselijeg tjedna u godini. Zahvaljujem se gradonačelnici i gradu Pleternici koji podupiru i podržavaju obilježavanje Dječjeg tjedna s ovako velikim programom – istaknula je Renata Matičević, predsjednica Društva naša djeca Pleternica.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: V.M.