Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 13:42

26 godina od evakuacije pakračke Bolnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽENA OBLJETNICA „NAJHUMANIJE AKCIJE U DOMOVINSKOM RATU“ -

PAKRAC - U Pakracu je 29. rujna obilježena dvadeset i šesta obljetnica evakuacije pakračke bolnice. Među prisutnima su bili i sudionici same akcije koji su se prisjetili "najhumanije akcije u Domovinskom ratu".

GeneraliEvakuacija bolnice se odvijala u noći s 29. na 30. rujna 1991. te je u njoj sudjelovalo četrdeset i pet sudionika koji su po sistemu štafete izvukli i spasili dvije stotine i sedamdeset pacijenata s Odjela psihijatrije i intenzivne njege pakračke Bolnice.

S protokolom se započelo održavanjem svete mise u Bolničkoj kapeli. Potom je ispred zgrade nekadašnje Psihijatrije Marijana Braš, izaslanica Predsjednice, otkrila ploču sjećanja, a zatim su se okupljeni uputili u prostorije psihijatrijskog odjela u koji se ušlo prvi put nakon evakuacije bolesnika. Objekt je gotovo netaknut od ratnih vremena, ali na njemu su vidljive rane te vapi za obnovom.

Na svečanoj tribini govorili su sudionici same akcije Marko Martinelli i Albert Satalo, koji je u sklopu evakuacije bolesnika vozio autobus. Među uzvanicima su bili i doc.dr.sc. Marijana Braš, u svojstvu Svitaizaslanice Predsjednice Republike Hrvatske, Miroslav Vacek, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja, Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski, Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, Renato Marinić, izaslanik lipičkog gradonačelnika, general zbora Josip Lucić, ravnatelj Doma hrvatskih veterana u Lipiku, prof.dr.sc. Veljko Đorđević, predsjednik Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja te brojni drugi.

Prisutni su mogli saznati kako postoji mogućnost da se u prostoru bivše Psihijatrije uspostavi Veteranski dom za potrebe stalnog smještaja hrvatskih branitelja.

Tekst/foto: G. Vukić