Nedjelja, 01 Listopad 2017 11:17

Priredbom i zabavom korisnici i djelatnici za korisnike Doma za starije osobe

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA U VELIKOJ -

VELIKA - Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 01. listopada od 1991. godine, a utemeljila ga je Svjetska Skupština UN-a s ciljem da se taj dan posveti starijim osobama kako bi se njegovim održavanjem potaknula skrb i donošenje mjera, programa i aktivnosti kojima je cilj spriječiti zapostavljanje i siromaštvo osoba starije životne dobi. Svake godine posebno ga obilježe korisnici i djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj. 

Ovo tradicionalno obilježavanje započelo je svetom misom koju je vodio velički župnik, vlč. Mario Sanić uz pomoć domskog pjevačkog zbora. Obilježavanju su nazočili brojni korisnici i djelatnici doma, članovi Upravnog vijeća doma i predsjednik Zdenko Mautner, načelnik općine Velika Vlado Boban i zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, koji je sve pozdravio ispred Požeško-slavonske županije i čestitao svima Međunarodni dan starijih osoba. - Ovdje vidim pozitivnu i dobru atmosferu, jedan pozitivan duh, a nadam se da je to svakako i vaš doprinos, doprinos zaposlenika i ravnateljice doma na ovom prostoru. Stvoreno je ozračje da umirovljenički dani i dani kada ste puno stvari ostvarili i puno je toga stvorenog ostalo iza vas, sada živite u puno radosti.

– Ovaj dan obilježavamo upravo kako bi stavili akcent na potrebe starijih osoba, osoba treće životne dobi i na potrebe prilagođavanja okoline tim osobama. U ovom domu upravo uz zalaganje svih djelatnika, sve je prilagođeno potrebama osoba treće životne dobi. Od naših korisnika kojih danas imamo 130 uvijek mnogo učimo, a naučili smo da je životna radost presudna za zdravlje i dugovječnost. Stoga mi kroz sva događanja u Domu želimo biti veseli i radosni. a i u današnjem programu koji smo pripremili sudjeluju radnici doma i korisnici. Zahvaljujem se i svim djelatnicima koji svojim predanim radom osiguravaju ovdje ugodan boravak za sve. Boravak i život u ovom domu najbolje opisuje stih jednog bećarca koji sam nedavno čula „Ne pitajte za godine naše, još uvijek smo prva liga snaše“ – istakla je ravnateljica Mirjana Novak, magistra soc. rada, koja dodaje da je još uvijek veliki pritisak na smještaj u dom, te imaju veliku listu čekanja koja je veća od 100 osoba. Dodaje kako se korisnici žele zabavljati, te stoga imaju često neke manifestacije, vole putovati pa se organiziraju i izleti.

Program je vodila „glasnogovornica doma“ Ana Dukmenić, korisnica koja je već sedam godina u domu, ali uvijek posebno aktivna. Priredili su igrokaz „Šokački divani o jajima i kokošima“ u kojemu su glavnu riječ vodile svekrve u selu, a naravno da su tračale svoje snahe, ali i malo situaciju u društvu. U igrokazu su zajedno sudjelovale korisnice i djelatnice doma. Marija Babić recitirala je svoju pjesmu „Šokica“, a pjevački zbor doma uz ravnanje Marije Petrović otpjevao je pjesmu „Oj, jesenske duge noći“. Ivanka Nepehal recitirala je pjesmu „Brigama nikad kraja“, a onda je uslijedila plesna točka „Rock around the clock“ u kojemu su korisnici izvodili rock bravure u hodalicama i kolicima. Na kraju je uslijedio zajednički ples korisnika, gostiju i djelatnika.

Uz prigodni domjenak za koji su se posebnim kreacijama iskazali djelatnici kuhinje i glavna kuharica, završilo je obilježavanja Dana starijih osoba, a svečani ručak s princes krafnama i velikom vinskom tortom.