Četvrtak, 28 Rujan 2017 10:21

Osmogodišnja djevojčica napravila prve samostalne korake a vratila se i u školske klupe

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SKUPE TERAPIJE U LIJEČENJU TEŠKO BOLESNE KATARINE DRAKULIĆ DAJU REZULTATE -

Osmogodišnja Katarina Drakulić iz Zarilca nedavno je prvi puta samostalno uspjela napraviti prve korake a potom je nastavila i sa školovanjem. U svemu tome pomogle su joj skupe terapije za koje su novac, uz roditelje, osigurali i mnogi donatori.

K1Katarina boluje od cerebralne paralize i od rođenja je bila u kolicima. Liječila se u bolnicama u Osijeku i Zagrebu, prošle godine je operirala obje noge, a potom se pojavila nada da bi mogla samostalno hodati ako uspješno prođe nekoliko različitih terapija koje se obavljaju u privatnoj poliklinici "Glavić" u Zagrebu. Takve terapije, inače, rade se još samo u Švicarskoj i Francuskoj, daju dobre rezultate, pa su Katarinini roditelji Marija i Zoran odlučili pokušati.

- Troškove liječenja do sada je plaćao HZZO a mi smo sami uspijevali pokriti one prateće. Na žalost, ta klinika nema ugovor s HZZO-om i mi bi sami trebali tjedno osigurati 10 000 kuna za terapije. Terapija bi ukupno trajala 12 tjedana a tu su onda troškovi boravka u Zagrebu u privatnom smještaju, pa, kad se sve izračuna, trebat će nam između 150.000 i 200.000 kuna. Toliko mi ne možemo platiti – ispričao je ljetos otac Zoran. Kako bi ipak osigurao novac za liječenje, javno se obratio za pomoć i ona nije izostala – u K4Grabarju je organizirana humanitarna zabava, javili su se potom razne tvrtke, udruge, pojedinci...u Podravskoj banci je otvoren poseban žiroračun za Katarinu i prije nego je ona 10. srpnja pošla u Zagreb na terapije, prikupljeno je 70.000 kuna. Novac je stizao i nakon toga tako da je do sada prikupljena gotovo cijela svota potrebna za završetak terapija.

Katarina je svakog tjedna na terapijama bila pet dana a vikendom je bila slobodna pa su ju roditelji povremeno dovozili kući. Rezultati terapija pokazali su se već nakon sedam tjedana. - Sjedila je na stolici a kolica su stajala sa strane. Odjednom se sama ustala, uhvatila se za kolica i počela ih gurati ispred sebe hodajući polako. Doktori su bili iznenađeni jer su očekivali da će prve samostalne korake moći napraviti nakon 10 ili 11 tjedana terapija a ona je sada prošla sedam – ispričao je otac.

Sreći, naravno, nije bilo kraja za sve a pogotovo kada se ovog mjeseca Katarina vratila i u školske klupe. Pohađa mješovito odjeljenje u područnoj školi u Zarilcu, u kojemu je samo šest učenika, i to dva dana u tjednu dok ostale dane još uvijek boravi u Zagrebu na terapijama. U učenju joj pomažu učiteljica Katarina Habek Filipović i, obzirom da još nije samostalna, asistentica u nastavi Sanja Tajzler. - Dajem joj zadaće K2koje treba napraviti kad nije u školi, recimo, iz hrvatskog jezika da nauči jednu pjesmicu i štivo, odgovori na pitanja i tako. Ne može učiti baš sve što i mi jer joj terapije dugo traju a onda bude umorna. Kad se vrati redovito u školu, bude li potrebno, imat ću s njom dopunsku nastavu ali, mislim da s njom neće biti problema jer brzo shvaća – kazala je učiteljica.

Katarina s terapijama treba završiti ovog mjeseca a onda će ponovo ići na pregled. - Onda će se znati što i kako dalje. Doktori su zadovoljni i kažu da je Katarinino stanje prema njihovim očekivanjima. Iako još ne može samostalno hodati, ovo je za nju veliki uspjeh jer je cijeli život bila u kolicima. Baš je bila vesela kad je napravila prve korake. Sad ćemo joj nabaviti hodalicu pa će joj biti još lakše – rekla je mama Marija.

Tekst/foto: V.M.