Utorak, 26 Rujan 2017 21:31

Obilježena 26. obljetnica prve vojne akcije Požeštine

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KOMEMORACIJA U KAMENSKOJ I ORLJAVCU U ZNAK SJEĆANJA NA PRVE POGINULE BRANITELJE -

KAMENSKA - U Kamenskoj je obilježena 26. godišnjica od prve vojne akcije provedene s ciljem oslobađanja požeškog kraja od agresora. Sjećanje je to na događaje 26. rujna 1991. godine kada su u akciji oslobađanja naselja Kamenska, Mijači i drugih svoje živote izgubili Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić, Ivica Zovko, Igor Zalar, Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić.

Vijence su položili predstavnici izaslanstva Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, članovi obitelji poginulih u prvoj vojnoj akciji u Kamenskoj, izaslanstvo Požeško-slavonske županije koje je predvodio župan Alojz Tomašević, izaslanstvo Grada Požege koje je predvodio gradonačelnik Darko Puljašić, predstavnici Općine Brestovac koje je predvodio načelnik Zdravko Mandić, predstavnici PU Požeško-slavonske, izaslanstvo Vojarne 123. brigade, izaslanstva Ureda za obranu i Ureda državne uprave, predstavnici OŠ „Dragutina Lermana“ iz Brestovca, sudionici maratona Požega – Kamenska i ostali sudionici skupa.

Prigodni recital izveli su učenici OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca, a molitvu za duše poginulih branitelja predvodio je vojni kapelan Željko Volarić. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na spomen obilježju u Kamenskoj, svi su se uputili u mjesto Orljavac gdje su također kod spomen obilježja poginulim braniteljima položili vijenac i zapalili svijeće.

- Dvadeset i šestog rujna 1991. godine otvorena je nova stranica hrvatske povijesti. Vrijeme kada je „đavolji pir“ na ovome tlu želio pokoriti nas i cijeli hrvatski narod i dokazati da mi nikada nismo niti bili na ovome prostoru. Mi hrvatski branitelji nismo to dozvolili, pogotovo ovdje gdje se sada nalazimo. U mjesecu rujnu nismo čekali niti trenutka da bi krenuli u napad osloboditi ono što je zauzeto, a sudbinu smo uzeli u vlastite ruke, jer je tek stotinjak metara odavde bila prva crta bojišnice. Teren oko orljavskog mosta bio je zapravo „ničija zemlja“. U to vrijeme više nismo mogli dozvoliti da ostane „ničija“ već je morala postati Hrvatska. Akcija je bila sastavni dio velike akcije oslobađanja Zapadne Slavonije, a Kamensku i današnji dan moramo još češće dostojno obilježavati - rekao je župan Alojz Tomašević. Nazočne su pozdravili i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Anto Pavličević, načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić, požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Sudionicima 5. Memorijalnog maratona Požega - Kamenska uručene su zahvalnice za sudjelovanje.